Ο «καυτός» φάκελος του SPAK με τα μεγάλα ονόματα του αλβανικού υποκόσμου και οι υποκλοπές από τη γαλλική δικαιοσύνη

Ο «καυτός» φάκελος του SPAK με τα μεγάλα ονόματα του αλβανικού υποκόσμου και οι υποκλοπές από τη γαλλική δικαιοσύνη

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα τη φάση των συλλήψεων ορισμένων στελεχών της κρατικής αστυνομίας, επιχειρηματιών, στελεχών οργανωμένου εγκλήματος και ταυτόχρονα τερμάτισε τη φάση ελέγχου ορισμένων διαμερισμάτων σε Τίρανα, Kukës, Laç, Velipojë και Shkodër.

Συνολικά, υπάρχουν 14 εντάλματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν εκτελεστεί από την αστυνομία, ενώ κάποια έχουν κηρύξει ως καταζητούμενους τους δράστες. Οι κατηγορίες είναι για «Φόνο εκ προμελέτης» με τη μορφή «Δομημένης εγκληματικής ομάδας», «Διασφάλιση των συνθηκών διάπραξης φόνου», «Διαφθορά», «Κατάχρηση καθήκοντος» και «Εκμετάλλευση ανακριτικών απορρήτων».

Μια επιστολή που στάλθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη έφερε μεγάλο όγκο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μέσω των εφαρμογών «Sky» και «Encro», οι οποίες δείχνουν ότι άτομα αυτής της ομάδας όπως οι Enver Bajri, Ervis Martinaj, Elio Hato, Pëllumb Gjoka και άλλοι συνομιλούν για δολοφονίες και σχέδια εκτελέσεων για διάφορα ονόματα στη Σκόδρα.

Οι συνομιλίες ποικίλλουν για διαφορετικές τιμές από 50, έως 100 ή 110 χιλιάδες ευρώ, ενώ σε ένα σημείο αναφέρεται η ιδέα ότι οι δολοφονίες γίνονται με αντάλλαγμα.

Τα ονόματα των Ervis Martinaj (η εξαφάνιση του οποίου απασχολεί εδώ και καιρό την αλβανική δικαιοσύνη), Behar Bajri και Edmond Preka, φέρεται να εμφανίζονται στο συμβάν που έλαβε χώρα στις 9 Αυγούστου 2020 στην περιοχή Vau Deja στη Σκόδρα, όπου σκοτώθηκε ο Gjin Ndoji με το ψευδώνυμο «Boriçi». Η δολοφονία διαπράχθηκε με 4 σφαίρες, ενώ θύμα ήταν ένας ακόμη που ήταν γνωστός στη Σκόδρα ως μέλος της ομάδας «Bajri». Για δυόμισι χρόνια αυτό το συμβάν δεν είχε εξιχνιαστεί.

Ervis Martinaj

Ο Μπορίτσι ήταν συγγενής της ομάδας Bajri, ενώ μετά τις έρευνες της SPAK αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι οι αρχηγοί εκτέλεσαν τον στρατιώτη τους. Ο Gjin Boriçi είναι ύποπτος ως ένας από τους δράστες της δολοφονίας στη Σκόδρα του Fatbardh Lici, θείου του Ιμπραήμ.

Το όπλο τύπου πιστόλι «Scorpion» που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δολοφονία που συνέβη το 2018, εικαζόταν ότι χρησιμοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια και σε άλλο συμβάν από τον Gjin Boriçi.

Ο επιχειρηματίας Pëllumb Gjoka, αποδεικνύεται ότι συνελήφθη από την SPAK ως ύποπτος για την κατηγορία της «Παροχής προϋποθέσεων για διάπραξη φόνου» με τη μορφή δομημένης εγκληματικής ομάδας. Υποπτεύεται ότι ο Γκιόκα παρείχε οχήματα για σχέδιο δολοφονίας του Ιμπραήμ Λίτσι, όνομα άγνωστο στην αλβανική αστυνομία.

Ο Gjoka και η φυλή Lici στη Σκόδρα έχουν ιστορικό διενέξεων.

Την ίδια ώρα, τα δύο άτομα που ελέγχουν τα τυχερά παίγνια στην Αλβανία, ο Pëllumb Gjoka και ο Ervis Martinaj, φέρονται ως ύποπτοι για τη δολοφονία του πρώην υπαλλήλου της αστυνομίας των φυλακών, Kleant Musabelliu.

Κι αυτό γιατί το 2017 ο Musabelliu, λόγω καυγά, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Pëllumb Gjoka στην περιοχή «Νέα Αγορά».

Για αυτό το γεγονός, ο Musabelliu καταδικάστηκε από το δικαστήριο των Τιράνων, αλλά προφανώς ο Pëllumb Gjoka δεν είχε ικανοποιηθεί.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο Pellumb Gjoka, εάν καταθέσει όσα ξέρει, η κυβέρνηση Ράμα θα έπεφτε μέσα σε μία μέρα.

Ένα άλλο γνωστό όνομα στον κόσμο της εγκληματικότητας που καταζητείται από την SPAK είναι ο Ασμέρ Μπιλάλι, ο οποίος είναι ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας των Ντορτζάν Ντούλι, Ιμπραήμ Λίτσι και Γκέντσι Ταφίλι. Στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών, ο πατέρας και ο θείος του Μπιλάλ σκοτώθηκαν την ίδια μέρα.

Ο Genc Tafili είναι αδελφός του Admir Tafili, που συνελήφθη και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του αστυνομικού διευθυντή της Σκόδρας, Arben Zylyftari το 2000.

Ο Ardit Hasanbega, ο αστυνομικός στη Σκόδρα, θεωρείται ύποπτος ότι συμμετείχε στο σχέδιο δολοφονίας των Dorjan Duli και Ibrahim Lici. Ο Ντούλι ενημερώθηκε για το σχέδιο δολοφονίας και ζήτησε απευθείας συνάντηση με τον Αρντίτ Χασανμπέγκα, στον οποίο εξήγησε το σχέδιο δολοφονίας.

Ένα άλλο όνομα για το οποίο έχει επιβληθεί μέτρο ασφαλείας από το Δικαστήριο Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος στη δικογραφία όπου υπάρχουν στελέχη της αστυνομίας και εισαγγελείς, είναι ο Elion Hato, ο οποίος αρχικά καταζητήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση παραμένοντας στην απόπειρα να βλάψει τον πολίτη Taulant Pepaj, τον Φεβρουάριο του 2021.

Όμως, κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξήχθησαν, η εισαγγελία της Σκόδρας αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των δύο υπόπτων της αστυνομίας, του Έλιο Χάτο και του Σεχάρ Τζένια, καθώς σύμφωνα με την ανακριτική ομάδα, τα δύο άτομα δεν εμπλέκονται σε αυτή την ένοπλη επίθεση.

Ως αποτέλεσμα, οι κατηγορίες σε βάρος τους απορρίφθηκαν στο δικαστήριο. Ενώ το δικαστήριο της Σκόδρας έκρινε ένοχο μόνο τον Shkëlzen Xhenje για την κατηγορία της «Μη εξουσιοδοτημένης οπλοκατοχής».

Ο Xhenje καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση 5 ετών και 6 μηνών, αλλά λόγω της συντομευμένης δίκης, η τελική του ποινή είναι φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών.

Για το περιστατικό αυτό υποπτεύεται ότι ο Τζεβαχίρ Λίτα συνελήφθη από την εισαγγελία του Κούκες.

Η Ειδική Εισαγγελία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τη χθεσινή επιχείρηση, όπου απήγγειλε 12 ποινικά αδικήματα και έλεγξε 26 χώρους.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε εντατική συνεργασία με την Eurojust, την Europol και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, διεξήγαγε έρευνες σχετικά με αρκετούς Αλβανούς πολίτες που εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα στην Αλβανία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει γίνει επίσης, έρευνα για κάποια παλιότερα εγκληματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αλβανία τα έτη 2019-2022.

Pellumb Gjoka, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός

Τα γεγονότα αυτά είναι:

  • Ταυτοποίηση των υπόπτων δραστών της δολοφονίας του πολίτη Gjin Boriçi Ndoji, που συνέβη στη Σκόδρα τον Αύγουστο του 2020
  • Ταυτοποίηση των υπόπτων δραστών της απόπειρας δολοφονίας του πολίτη Taulant Pepaj, που συνέβη στη Σκόδρα τον Φεβρουάριο του 2021
  • Ο εντοπισμός των υπόπτων δραστών σε σχέση με την παροχή συνθηκών για τη δολοφονία του Kleanth Musabelliu που συνέβη στα Τίρανα το 2020
  • Ταυτοποίηση των υπόπτων δραστών σε σχέση με την παροχή συνθηκών για τη δολοφονία του πολίτη Dorjan Duli
  • Ταυτοποίηση των υπόπτων δραστών σε σχέση με την παροχή των συνθηκών για τη δολοφονία του πολίτη Ibrahim Lici
  • Ταυτοποίηση των υπόπτων δραστών σε σχέση με την παροχή συνθηκών για τη δολοφονία του πολίτη Genc Tafili

Στη δικογραφία και ο ελεύθερος σκοπευτής που σχεδίαζε να σκοτώσει τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι

Στο φάκελο της SPAK εμφανίζεται το όνομα του Pek Kodra, ελεύθερου σκοπευτή που φημίζεται για αρκετές δολοφονίες σε Αλβανία και Κόσοβο, ο οποίος είχε πληρωθεί για να εκτελέσει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι Ειδικές Δυνάμεις RENEA, FNSH, η Ειδική Επιχειρησιακή Δύναμη, ο Τομέας Διερεύνησης Εγκληματικών Ομάδων στη Διεύθυνση Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος στο Τμήμα Εγκληματικής Αστυνομίας, οι τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις Σκόδρας, Λέζας, Αυλώνας και Τιράνων , υπό τη διεύθυνση της SPAK.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου