Αλβανία: Καμία μείωση στα τέλη έκδοσης εγγράφων ταυτοποίησης παρά την κρατικοποίηση της διαδικασίας

Αλβανία: Καμία μείωση στα τέλη έκδοσης εγγράφων ταυτοποίησης παρά την κρατικοποίηση της διαδικασίας

Στις αρχές του 2023, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κρατικοποίηση της έκδοσης διαβατηρίων και εγγράφων ταυτότητας από τη γαλλική εταιρεία Aleat.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Bledi Çuçi δήλωσε ότι οι βιομετρικές ταυτότητες θα παράγονται από την κρατική εταιρεία «IdentiTek», ενώ διευκρίνισε ότι με τη μετάβαση αυτής της υπηρεσίας από την ιδιωτική στην κρατική θα υπάρχει και η ευκαιρία να αναθεωρηθεί η τιμή τους.

«Πολιτικά, έχουμε τη βούληση να επιδιορθώσουμε την τιμή για να τη μειώσουμε», τόνισε ο Çuçi.

Η παραγωγή διαβατηρίων κρατικοποιήθηκε και η ακριβή παραχώρηση των Γάλλων που χρέωσε τους Αλβανούς πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ ολοκληρώθηκε.

Όμως η κυβέρνηση δεν μείωσε τις τιμές. Πριν από μια εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών, Delina Ibrahimaj, και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Taulant Balla, υπέγραψαν την οδηγία που καθορίζει τα νέα τέλη για τον εξοπλισμό των πολιτών με βιομετρικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τον πίνακα οδηγιών, το τέλος για τα δελτία ταυτότητας παραμένει αμετάβλητο στα 1500 λεκ. Επίσης, το τέλος εξοπλισμού διαβατηρίου παραμένει αμετάβλητο, 7.500 λεκ για την τυπική αίτηση και 18.000 λεκ για την άμεση έκδοση.

Πηγές από την κυβέρνηση δικαιολογούν τη μη μείωση των τιμών που πληρώνουν οι πολίτες για τις ταυτότητες με το γεγονός ότι η νεοσύστατη κρατική εταιρεία «IdentiTek» πρέπει να κάνει επενδύσεις. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ήταν αδύνατο να μειωθούν οι τιμές σε πρώτη φάση, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις μειώσει σε μεταγενέστερη φάση.

Η γαλλική εταιρεία Aleat ανατέθηκε από την αλβανική κυβέρνηση για την αποκλειστική παραχώρηση της παραγωγής εγγράφων ταυτότητας το 2008, αρχικά για περίοδο 5 ετών. Η σύμβαση παραχώρησης συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των τιμών των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων για τους πολίτες.

Τότε, η κυβέρνηση δικαιολόγησε την παραχώρηση ως απαραίτητο μέτρο για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την άρση του καθεστώτος βίζας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Όμως, το 2013, η κυβέρνηση παρέτεινε την παραχώρηση για άλλα 10 χρόνια χωρίς ανταγωνισμό.

Για 15 συνεχή χρόνια, η Aleat είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Αλβανία, σημειώνοντας ποσοστά κέρδους που κυμαίνονται από 25 έως 50 τοις εκατό του τζίρου. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι για όλη την 15ετία η Aleat συγκέντρωσε 52,5 δισ. λεκ ή μισό δισ. ευρώ από Αλβανούς πολίτες για τον εξοπλισμό τους με έγγραφα ταυτότητας.

Τώρα που το μονοπώλιο πέρασε στο κράτος και η κυβέρνηση δεν μείωσε τις τιμές, τα ιλιγγιώδη κέρδη θα πάνε στα κρατικά ταμεία για να τα διαχειρίζονται κρατικοί γραφειοκράτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου