36 έρευνες σε εξέλιξη από την OLAF στα Δ. Βαλκάνια

36 έρευνες σε εξέλιξη από την OLAF στα Δ. Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία έχει ως αποστολή να ελέγχει κονδύλια για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για άλλες δικαιούχους χώρες αυτών των ταμείων, έχει ξεκινήσει 36 έρευνες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι έρευνες, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί και είναι προσβάσιμες στον επίσημο ιστότοπο της OLAF, λέγεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από τις ετήσιες εκθέσεις της OLAF, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνών που έχουν ξεκινήσει για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι τα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έδωσε αυξημένη προσοχή τις τελευταίες ημέρες στην Αλβανία, μετά την είδηση της ακύρωσης των κεφαλαίων IPARD II.

Τι συμβαίνει όμως συγκεκριμένα με την OLAF στην Αλβανία και σε άλλες χώρες της περιοχής;

Σύμφωνα με στοιχεία της OLAF, από τις 36 έρευνες που ξεκίνησαν για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που λαμβάνουν κονδύλια από την ΕΕ, οι 18 από αυτές αφορούν έρευνες που σχετίζονται με κατάχρηση κεφαλαίων από τις αρχές των Σκοπίων.

Από τις έρευνες που ξεκίνησαν, είναι γνωστό ότι η OLAF έχει υποβάλει επτά συστάσεις στους ευρωπαϊκούς και τους θεσμούς τν Σκοπίων.

Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνών που έχουν ξεκινήσει στην περιοχή είναι η Σερβία, κατά της οποίας έχουν ξεκινήσει 9 έρευνες από την OLAF και έχουν συνταχθεί 4 συστάσεις.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ξεκίνησαν τρεις έρευνες και υποβλήθηκαν δύο συστάσεις, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν τρεις έρευνες και μία σύσταση.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, έχουν ανοίξει συνολικά δύο έρευνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 2021 για κονδύλια στη γεωργία. Το Μαυροβούνιο κατατάσσεται τελευταίο στον κατάλογο της OLAF, με μόνο μία έρευνα.

Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται καταχρήσεις, οι φάκελοι παρέχονται στις διωκτικές αρχές των αντίστοιχων χωρών για την έναρξη ποινικών ερευνών.

Υπάρχει επίσης σαφής συσχέτιση μεταξύ της προώθησης της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας μιας χώρας και των ερευνών που έχουν ξεκινήσει. Όσο πλησιάζει μια χώρα στην ένταξη, τόσο περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια αυξάνονται και, κατά συνέπεια, διευρύνονται οι ευκαιρίες για καταχρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της OLAF, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν διεξαχθεί 131 έρευνες για καταχρήσεις εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη για τις περισσότερες έρευνες που έχουν ξεκινήσει, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Το 2022, η OLAF διεξήγαγε 256 έρευνες και συνέταξε 275 συστάσεις για αποζημίωση 426 εκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου