917 εκατ. ευρώ διαθέτουν συνολικά οι δέκα μεγαλύτεροι καταθέτες στην Αλβανία

917 εκατ. ευρώ διαθέτουν συνολικά οι δέκα μεγαλύτεροι καταθέτες στην Αλβανία

Η βαρύτητα των μεγάλων καταθετών στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων σημείωσε και πάλι μικρή άνοδο πέρυσι στην Αλβανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, στο τέλος του 2022, οι δέκα μεγαλύτεροι καταθέτες στο τέλος του έτους κατείχαν το 6,9% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων (917 εκατ. ευρώ), από 6,8% που ήταν ο δείκτης αυτός το προηγούμενο έτος.

Ανάλογη τάση παρατηρείται και για άλλες ομάδες μεγάλων καταθετών.

Οι 20 μεγαλύτεροι καταθέτες στο τέλος του περασμένου έτους κατείχαν το 9,1% των καταθέσεων, έναντι 9% το 2020. Ενώ οι 50 μεγαλύτεροι καταθέτες κατείχαν το 12,3% του συνόλου των καταθέσεων, από 12,2% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το βάρος των μεγαλύτερων καταθετών παρακολουθεί και αναφέρει η Τράπεζα της Αλβανίας για σκοπούς παρακολούθησης της συγκέντρωσης των τραπεζικών καταθέσεων.

Αν και οι πληροφορίες της κεντρικής τράπεζας δεν διαχωρίζουν τους καταθέτες ανά κατηγορία, πιστεύεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στο τέλος του 2022 οι τραπεζικές καταθέσεις ανήλθαν σε 1,52 τρισεκατομμύρια λεκ (περίπου 15 δισ. ευρώ), αυξημένες κατά 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021, όταν η ανάπτυξη ήταν σχεδόν 11%.

Αν και οι καταθέσεις των ιδιωτών παραμένουν κυρίαρχες, με σχεδόν το 80% του συνόλου, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται υψηλότερος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων επιχειρήσεων.

Ακόμη και πέρυσι, οι καταθέσεις στον επιχειρηματικό τομέα κατέγραψαν ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με αυτή των ιδιωτών. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων πέρυσι αυξήθηκαν κατά 8,9%, ενώ των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου