Αλβανία: Στα 214,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τη Διεθνή Διαιτησία τον Ιούνιο του 2023

Αλβανία: Στα 214,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τη Διεθνή Διαιτησία τον Ιούνιο του 2023

Ο λογαριασμός των Διεθνών Δικαστηρίων στον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ως αποτέλεσμα των λαθών που έκανε η αλβανική κυβέρνηση στις συμβατικές οικονομικές σχέσεις με εταιρείες και ιδιώτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 ο συνολικός λογαριασμός που θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό έφτασε τα 214,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ είναι απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι κυρίως υπέρ πρώην ιδιοκτητών και άλλα 192,7 εκατ. ευρώ προκύπτουν από τις αποφάσεις του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που είναι επενδυτές που είχαν συμβάσεις με την κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, από τα συνολικά 192,7 εκατ. ευρώ για τις Διαιτητικές αποφάσεις, πολύ μεγαλύτερο είναι αυτό της υπόθεσης Μπεκέτι.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ως υποχρέωση τη δίκη που κέρδισε ο Becchetti με την υπόθεση «Hydro και άλλοι κατά της Αλβανίας» αξίας 108 εκατ. ευρώ, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών παρά το ότι την έχει δηλώσει ως υποχρέωση, δεν την έχει τιμολογήσει. Η εταιρεία, από την άλλη, εφαρμόζει εδώ και χρόνια το μέσο κατάσχεσης στους λογαριασμούς της αλβανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Πέραν της υποχρέωσης, υπάρχουν 5,1 εκατ. ευρώ δικαστικά έξοδα για τη συγκεκριμένη διαιτησία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη υποχρέωση είναι αυτή της ελληνικής οδοποιίας Copri Actor προς την Αλβανική Οδική Αρχή (ARRSH), με 42,9 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη υψηλότερη γνωστή υποχρέωση είναι αυτή της GBC OIl Company προς το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας, την AKBN και την Albpetrol, με 13,4 εκατ. ευρώ. Τα τρία αυτά ιδρύματα έχουν και νομικά έξοδα σχεδόν 8 εκατ. ευρώ για τις διαδικασίες εκπροσώπησης για δύο υποθέσεις.

Πραγματικές και ενδεχόμενες υποχρεώσεις από αποφάσεις ΕΔΑΔ (σε ευρώ)

Συνολικά μόνο τα δικαστικά έξοδα για την υπεράσπιση διαφόρων υποθέσεων στη Διαιτησία έχουν φτάσει περίπου τα 26 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της Διαιτησίας σχετίζονται με τις οριστικές αποφάσεις για την επίλυση συγκρούσεων σε διμερείς ή πολυμερείς διαφορές, αρμόδια για το αλβανικό κράτος. Λαμβάνοντας υπόψη τις εγγενείς οικονομικές επιπτώσεις που συνήθως συνοδεύουν τις αποφάσεις αυτές, αξιολογούνται ως σημαντικός κίνδυνος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υποχρεώσεις για Διεθνή Διαιτησία (σε ευρώ)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ως επί το πλείστον, οι οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών βαρύνουν τον προϋπολογισμό των ίδιων των δημοσιονομικών οργάνων (κυρίως του αρμόδιου υπουργείου), οι οποίοι υπήρξαν και κατηγορούμενοι στις σχετικές δίκες. Στις περιπτώσεις που ο εναγόμενος χαρακτηρίζεται ως «αλβανικό κράτος» ή «αλβανική κυβέρνηση», οι αποφάσεις αυτές εκκαθαρίζονται μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών ή/και του Αποθεματικού Ταμείου του κρατικού προϋπολογισμού, εάν παραστεί ανάγκη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου