Μέσω Ελλάδας φέρεται να το έσκασε ο πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης

Μέσω Ελλάδας φέρεται να το έσκασε ο πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arben Ahmetaj, για τον οποίο η Ειδική Εισαγγελία ζήτησε από το κοινοβούλιο την εξουσιοδότηση για τη σύλληψή του, αποδεικνύεται ότι έχει φύγει από την Αλβανία. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εντολών που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο προεδρείο του κοινοβουλίου, για να εξεταστεί το αίτημα της Εισαγγελίας, ένας εκ των δικηγόρων του, ο H. Ligori, φέρεται να υποστήριξε ότι ο κ. Ahmetaj δεν βρίσκεται στην Αλβανία. Η Φωνή της Αμερικής επιβεβαίωσε μέσω επίσημων πηγών ότι έφυγε από τα χερσαία σύνορα της χώρας, προς την Ελλάδα, το πρωί της Παρασκευής, λίγες μόνο ώρες πριν η Εισαγγελία στείλει την επιστολή για τη σύλληψη στη βουλή.

Πηγές προσκείμενες στις αλβανικές αρχές ανέφεραν επίσης, ότι ο κ. Ahmetaj αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο για Ιταλία μέσω διαδικτύου, αλλά δεν το χρησιμοποίησε. Άλλες πηγές, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αναφέρουν ότι από έλεγχο του σήματος του κινητού του, η πιο πρόσφατη τοποθεσία είναι ο Καναδάς.

Την ίδια υπόθεση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Gamend Bardhi στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εντολών, όταν ρώτησε σχετικά τον επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας, Altin Dumani, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από αυτόν. Αν αυτό ίσχυε, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι η απόδραση του να είναι οριστική, για να ξεφύγει από την αντιπαράθεση με τη δικαιοσύνη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορείται για διαφθορά, μη δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ενώ ο ίδιος αρνήθηκε δημοσίως ότι γνώριζε τους δύο βασικούς επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από τις συμβάσεις παραχώρησης στο Ελμπασάν, Φιέρι και Τίρανα, Κλόντιαν Ζότο και Μιρέλ Μέρτιρι, οι έρευνες αποκάλυψαν, αντίθετα, στενούς δεσμούς μεταξύ τους για χρόνια. Σε τουλάχιστον 6 υποθέσεις που θεωρούνται από την Ειδική Εισαγγελία πράξεις διαφθοράς, τα ονόματα δύο επιχειρηματιών φαίνονται στις αγορές τεσσάρων διαμερισμάτων και δύο γκαράζ που πούλησε ο κ. Ahmetaj σε αξία των 440 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν οι Ζότο και Μέρτιρι για να χρηματοδοτήσουν ταξίδια ή διαμονές σε ακριβά ξενοδοχεία του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή προσώπων του στενού του περιβάλλοντος. Στον φάκελο της Εισαγγελίας έχουν αποκαλυφθεί οι επικοινωνίες μέσω e-mail με ακριβά ξενοδοχεία, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, για κράτηση διαμονής σε αυτά, του κ. Ahmetaj, ή άλλων προσώπων του στενού του περιβάλλοντος. Οι ημερομηνίες για τις οποίες έγιναν οι κρατήσεις συμπίπτουν με τα ταξίδια του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο εξωτερικό και την επιστροφή του στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου