Γιατί κανένας Υπουργός Εσωτερικών επί Ράμα δεν ολοκλήρωσε την θητεία του;

Γιατί κανένας Υπουργός Εσωτερικών επί Ράμα δεν ολοκλήρωσε την θητεία του;

Τρεις υπουργοί Εσωτερικών παραιτήθηκαν και ένας απολύθηκε επί κυβέρνησης Έντι Ράμα στην Αλβανία, από το 2013. Κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία του επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα υπουργεία. Ο Έντι Ράμα βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια επικεφαλής της κυβέρνησης στην Αλβανία. Αυτή τη στιγμή διανύει την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός. Πριν από δύο ημέρες, ο Ράμα απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών, Bledi Çuçi, και αντ' αυτού πρότεινε τον Taulant Balla, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ποιοι ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών και γιατί «την έκαναν»;

Ο Σαϊμίρ Ταχίρι είναι ο μακροβιότερος υπουργός επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ράμα. Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει την τετραετία. Διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, όταν οι Σοσιαλιστές επέστρεψαν στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια αντιπολίτευσης. Ο Ταχίρι παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προγραμματισμένες για τις 25 Ιουνίου 2017. Παραιτήθηκε μετά από πολλές κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διασυνδέσεις με διάφορες εγκληματικές ομάδες και κατάχρηση εξουσίας.

Τότε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Σοσιαλιστικό Κόμμα) στο Συμβούλιο Εντολών καταψήφισε τη χορήγηση άδειας για τη σύλληψη του Σαϊμίρ Ταχίρι. Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην Αλβανία (SPAK) κατηγόρησε τον Ταχίρι για «εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών και σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα» και «κατάχρηση καθήκοντος».

Φυλακίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Το Εφετείο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς καταδίκασε τον Tahiri σε φυλάκιση πέντε ετών. Με συνοπτική απόφαση, η ποινή μειώθηκε σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση. Ο Ταχίρι καταδικάστηκε μόνο για το αδίκημα της «Κατάχρησης καθήκοντος» ενώ « τη γλίτωσε» από τις κατηγορίες της «Διαφθοράς ανώτατων λειτουργών», «Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε συνεργασία» και «Οργανωμένη εγκληματική ομάδα». Στις 2 Ιουνίου 2023 αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δεν έχει εκτίσει ακόμη ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση.

Τον Σαϊμίρ Ταχίρι διαδέχθηκε ο Fatmir Xhafaj. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή σχεδόν ένα χρόνο μετά τον διορισμό του. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Xhafaj ότι ήταν μέρος της πρώην κρατικής ασφάλειας (Sigurimi). Στη συνέχεια, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, επειδή, ευνόησε τον αδελφό του να διαφύγει από την ιταλική δικαιοσύνη, η οποία τον είχε καταδικάσει με τελεσίδικη απόφαση για διακίνηση ναρκωτικών.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ιταλικού δικαστηρίου από την αντιπολίτευση, ο Agron Xhafaj δέχτηκε οικειοθελώς να επιστρέψει στην Ιταλία για να εκτίσει την ποινή που έλαβε για ένα ατύχημα το 2002. Και αμέσως μετά παραιτήθηκε ο υπουργός Fatmir Xhafaj. Μετά την αποχώρηση του Xhafaj, ο στρατηγός Sandër Lleshaj, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σύμβουλος ασφαλείας στο υπουργικό συμβούλιο του Ράμα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών. Παραιτήθηκε μετά από δύο χρόνια. Αιτία ήταν οι πολυάριθμες διαμαρτυρίες, μετά το περιστατικό που συνέβη το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 2020, όπου ο Klodian Rasha, 25 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικό.

Η παραίτηση ήρθε 48 ώρες μετά τις διαδηλώσεις που συνοδεύτηκαν από βία και συγκρούσεις με την αστυνομία στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της χώρας, κατά τις οποίες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, κάτι που επικρίθηκε αυστηρά από την αντιπολίτευση και τον κόσμιο. Τη θέση του Sandër Lleshi πήρε ο Bledi Çuçi. Οι τρεις προκάτοχοί του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ ο Τσούτσι είναι ο μόνος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ράμα που έχει απολυθεί από τα καθήκοντά του.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απέλυσε τον Τσούτσι στις 8 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στα μέσα ενημέρωσης που δείχνει μια ομάδα ατόμων να επιτίθενται σε δύο άνδρες με ρόπαλα του μπέιζμπολ και να τους απειλούν με όπλα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ένα μπαρ στο χωριό Borizane της Fushë Krujë. Μέρος των υπόπτων για άσκηση βία ήταν ο γιος και τα δύο αδέρφια του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Rrahman Rraja. Μετά το συμβάν, όταν το βίντεο δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί, η αστυνομία της Κρούγια ανακοίνωσε ότι συνόδευσε τα αδέρφια του βουλευτή και στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους. Μετά την κυκλοφορία του βίντεο όπου φαινόταν ένα όπλο να απειλεί τους δύο πολίτες, οι αστυνομικοί τους κήρυξαν καταζητούμενους.

Οι κάτοικοι της Μποριζάνα δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον 40 καταγγελίες στην αστυνομία της Kruja, εναντίον των ιδιοκτητών των λατομείων, αλλά έχουν δεχθεί απειλές από τους αρχηγούς της αστυνομίας ότι θα συλλαμβάνονταν εάν προσπαθούσαν να σταματήσουν τη δραστηριότητα των λατομείων. Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες αυτών των κατοίκων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Edi Rama ανακοίνωσε μέσω tweet την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών, Bledi Çuçi, και τον διορισμό του Taulant Balla, επί του παρόντος προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Σοσιαλιστικό Κόμμα στη θέση του.

Γιατί κανένας υπουργός δεν ολοκλήρωσε την θητεία του;


Η Fatjona Mejdini, διευθύντρια για τα Δυτικά Βαλκάνια του Δικτύου «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος», λέει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα υπουργείο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2013, όταν ο Ράμα ανέλαβε την εξουσία.

Ιστορία του Υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας


Το Υπουργείο ονομαζόταν Υπουργείο Εσωτερικών κατά τα έτη 1944–1994. Το 1994 δημιουργήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο εντάχθηκε και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το 1998 με τη συγχώνευσή του ιδρύθηκαν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2005 επανιδρύθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. Το 2013 το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, από τον Σεπτέμβριο του 2017 ονομάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια, σχεδιασμένο ως «υπερυπουργείο», αυτό το υπουργείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα, πιο πολύπλοκα προς λειτουργία λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους βασικούς τομείς του κράτους είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό.

«Σίγουρα η πιο σημαντική πτυχή αυτού του υπουργείου ήταν και παραμένει η τάξη και αυτά τα χρόνια υπήρξαν εξελίξεις που κλόνισαν την τάξη στη χώρα με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την αστάθεια των ηγετών της. Αυτό το υπουργείο έχει θεωρηθεί «καυτή πατάτα» για όλους όσους το διοικούν λόγω αυτής της πολυπλοκότητας», λέει η Mejdini.


Η Fatjona Mejdini βλέπει τον διορισμό του Taulant Balla επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών ως προσπάθεια «σταθεροποίησης» της κατεύθυνσης αυτού του τμήματος.
«Ο διορισμός του Ταουλάντ Μπάλα ως υπουργού φαίνεται ουσιαστικά να είναι μια προσπάθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος να φέρει «γερό χέρι» και σταθερότητα σε αυτό το υπουργείο. Είναι μια φιγούρα με πολιτική εμπειρία και κύρος στους σοσιαλιστές», λέει η Mejdini.

Ποιος είναι ο Taulant Balla;

Ο Ταουλάντ Μπάλα εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2005 και έκτοτε δεν έχει απουσιάζει από την Αλβανική Βουλή. Αυτή τη στιγμή διανύει την πέμπτη θητεία του. Από το 2017 είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Ο Taulant Balla βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη πρόκληση, καθώς αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών σε μια περίοδο που ο θεσμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο εμπιστοσύνης των πολιτών, ως αποτέλεσμα των γεγονότων που έπληξαν τη φήμη της Κρατικής Αστυνομίας. Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την πρότασή του Ράμα, αφού τον κατηγόρησε ως άνθρωπο συνδεδεμένο με τον κόσμο του εγκλήματος και ότι αυτός ο διορισμός του Μπάλα είναι «πολλές φορές πιο σοβαρός από το ίδιο το γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του Τσούτσι».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου