Αλβανία: Φωτοβολταϊκός σταθμός 93MW ελληνικής εταιρείας στη φάση αξιολόγησης

Αλβανία: Φωτοβολταϊκός σταθμός 93MW ελληνικής εταιρείας  στη φάση αξιολόγησης

Στο επόμενο στάδιο πέρασε το έργο για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λιμποχόβας στην Αλβανία, εγκατεστημένης ισχύος 93 MW.

Η περίληψη της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει υποβληθεί στα θεσμικά όργανα, η οποία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο πριν από την εφαρμογή. Σύμφωνα με το έγγραφο, η προτεινόμενη φωτοβολταϊκή μονάδα θα υλοποιηθεί στην περιοχή της λίμνης Doftia, Λιμποχόβας.

«Το προτεινόμενο έργο χρησιμοποιεί 157.625 ηλιακές μονάδες Hanwha Q Cells χωρητικότητας 590 W, καθώς και 18 μετατροπείς τύπου SMA. Το σύστημα αυτό φτάνει σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 93 MW. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες είναι τοποθετημένες σε μεταλλικές κατασκευές στηριγμένες στο έδαφος με γωνία κλίσης 26° και απόσταση μεταξύ σειρών 6,60 m. Το έργο συμμορφώνεται με τους στόχους της στρατηγικής της αλβανικής κυβέρνησης για την αύξηση των φιλικών προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκών που παράγουν ενέργεια», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η εταιρεία που υπέβαλε την αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η FaETHON LLC. Η εταιρεία εγγράφηκε στις 28 Ιουλίου 2022 και οι μετοχές ανήκουν στην ελληνική εταιρεία ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΑΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες έργα με σημαντική δυναμικότητα που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την έγκριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια από το προκαταρκτικό έως την υλοποίηση. Το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά συνεχίζει να παραμένει υψηλό. Μόλις πριν από λίγες μέρες υποβλήθηκαν δύο νέες αιτήσεις, ενώ είναι δεκάδες που υποβλήθηκαν νωρίτερα, ειδικά την τελευταία διετία.

Πριν λίγο καιρό, κατά την επίσκεψη σε υπό υλοποίηση φωτοβολταϊκό σταθμό, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας δήλωσε ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν γίνει αιτήσεις άνω των 1,7 γιγαβάτ και ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί πάνω από 270 μεγαβάτ, ενώ η αναθεώρηση τεκμηρίωσης για άλλες εφαρμογές βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά μετά την ψήφιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά η πραγματική του έξαρση εμφανίστηκε μετά την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2021 και οδήγησε τις τιμές στα χρηματιστήρια σε επίπεδα που δεν είχαν ξαναδεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου