Αλβανία: Λήψη πτυχίου για τους φοιτητές ιατρικής μόνο έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας στη χώρα

Αλβανία: Λήψη πτυχίου για τους φοιτητές ιατρικής μόνο έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας στη χώρα

Υπό μία βασική προϋπόθεση η λήψη πτυχίου για τους φοιτητές ιατρικής από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι φοιτητές ιατρικής που ξεκινούν το πανεπιστήμιο φέτος πρέπει να υπογράψουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών υγείας για 5 χρόνια στη χώρα. Για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν ιατρική, η υποχρέωση μπορεί να είναι λιγότερα χρόνια.

Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι ο αλβανικός λαός δεν μπορεί να πληρώσει φόρους για τους γιατρούς που εκπαιδεύονται με συμβολικές αμοιβές και σε ένα πανεπιστήμιο που υποστηρίζεται από τους φόρους τους, να φεύγουν την πρώτη μέρα που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Αυτό το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή της Αλβανίας με ταχεία διαδικασία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Evis Kushi, αφού τον Αύγουστο όλοι όσοι απόφοιτοι θέλουν να σπουδάσουν το πρόγραμμα Γενικής Ιατρικής, έχουν την πρόσθετη ψηφιοποιημένη εξέταση που θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Αύγουστο κοντά στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών. Το νομοσχέδιο αυτό σχετίζεται με την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε γιατρούς, την καλύτερη κατανομή τους σε όλη τη χώρα και τον περιορισμό της μετανάστευσής τους σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Εύη Κούσι, ο νόμος αποτελείται από:

«Πρωτοετείς φοιτητές, ή πιο συγκεκριμένα υποψήφιοι φοιτητές, πριν από την εγγραφή, όσοι ανακηρυχθούν επιτυχόντες, πριν εγγραφούν στο πανεπιστήμιο θα υπογράψουν συμφωνία με το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας για να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν για 5 χρόνια για απασχόληση μετά την αποφοίτησή τους στην Αλβανία, στα ιδρύματα υγείας και θα λάβουν το πτυχίο μετά την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Για τους φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι, από το δεύτερο έτος έως το έκτο έτος, και πάλι στην αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα υπογραφεί συμφωνία όπου δεσμεύονται ότι θα παραμείνουν αντίστοιχα: φοιτητές από το δεύτερο έτος έως το τέταρτο έτος, τρία χρόνια, ενώ οι φοιτητές του πέμπτου και έκτου έτους, δύο έτη, για απασχόληση στην Αλβανία.

Στους φοιτητές που είναι επί του παρόντος στο σύστημα θα προσφερθεί επίσης η δυνατότητα, εάν δεν συμφωνήσουν να υπογράψουν τη συμφωνία, να πληρώσουν το πραγματικό κόστος κάθε ακαδημαϊκού έτους, για τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά έτη. Οφείλω λοιπόν να απευθύνω έκκληση σε όλους τους υποψηφίους, όλους όσοι έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν για το πρόγραμμα Γενικής Ιατρικής, να σκεφτούν ότι εάν επιλέξουν να σπουδάσουν στο κρατικό πανεπιστήμιο, πρέπει να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία και να έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν για πέντε χρόνια στην Αλβανία. Φυσικά, στόχος μας είναι όλοι οι φοιτητές από το πρώτο έτος έως το έκτο έτος να μείνουν στη δουλειά, να προσφέρουν στη χώρα, γιατί τελικά αυτό είναι υποχρέωση που έχουμε για όλους, να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουμε για γιατρούς.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, αν δεν καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή εάν οι ειδικοί πληρώσουν οι ίδιοι την ποσόστωση, την αμοιβή, θα θεωρείται περίοδος απασχόλησης, ενώ αν καλύπτεται από το υπουργείο, φυσικά υπογράφουν ανάλογη συμφωνία πριν από την εξειδίκευση».

Επί του παρόντος, η Αλβανία προσφέρει υγειονομική περίθαλψη με 1,9 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, αν και φαίνεται δύσκολο λόγω της μετανάστευσης γιατρών στις χώρες της ΕΕ, μέχρι το 2030 ο πρωθυπουργός επιδιώκει να φτάσει τους 2,5 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου