Σε ανοδική τροχιά η μεταποίηση φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία

Σε ανοδική τροχιά η μεταποίηση φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία το 2022 ανήλθε σε 103, από μόλις 6 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Αρχής INSTAT. Η δραστηριότητα των μονάδων αυτών επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην παρασκευή δραστικών φαρμακευτικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αντιβιοτικών, βασικών βιταμινών, οξέων κλπ., καθώς και στην επεξεργασία χημικά καθαρής ζάχαρης.

Η αύξηση των τιμών διεθνώς, ως αποτέλεσμα της πανδημίας αρχικώς και του πολέμου στην Ουκρανία στη συνέχεια, έχει οδηγήσει πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων, σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η ζήτηση φαρμάκων διεθνώς παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις, ως απότοκο της πανδημίας αλλά και του γηράσκοντος παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αλβανική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην προ-παρασκευή πρώτων υλών και δραστικών ουσιών προς χρήση από την πιο «βαριά» ή σύνθετη μεταποίηση στην παραγωγή του τελικού φαρμακευτικού σκευάσματος, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα, φαίνεται ότι αποσπά ένα μερίδιο από τη διεθνή αυτή «μετατόπιση». Επιπρόσθετα, η αλβανική οικονομία κερδίζει «διπλά» από την εξέλιξη αυτή: αφενός από την αύξηση των εξαγωγών, αφετέρου δε από τη μείωση της εξάρτησής της από τη μεταποίηση χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η ένδυση και η υπόδηση (κυρίως ως φασόν) ή η ελαφρά μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, που κυριαρχούν στο αλβανικό παραγωγικό μοντέλο.

Σημειώνεται πάντως, ότι η διαρκής ενίσχυση του τοπικού νομίσματος έναντι του Ευρώ τους τελευταίους μήνες λειτουργεί αντίρροπα στις προσπάθειές της α/βιομηχανίας να στραφεί σε πιο σύνθετες παραγωγικές διαδικασίες, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα ή ο μηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς και στη διείσδυση των αλβανικών προϊόντων στις ξέρες αγορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου