Ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης ύψους 7,5 δισ. ευρώ

Ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης ύψους 7,5 δισ. ευρώ

«Η σημερινή υπογραφή της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης για όλες σχεδόν τις οικονομίες της περιοχής μας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των κρίσιμων ψηφιακών ικανοτήτων στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ψηφιακή ατζέντα αποτελεί παράδειγμα ότι είναι δυνατή η συνεργασία μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Αυτό που κάποτε φαινόταν σχεδόν ουτοπικό είναι πλέον πραγματικότητα από το 2021 – με την κατάργηση των περιφερειακών τελών περιαγωγής. Συνεχίζουμε να τηρούμε τις υποσχέσεις μας στην ατζέντα της περιαγωγής. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Ρυθμιστικού Διαλόγου, τόνισα την επόμενη πρόκληση για τη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Από την 1η Οκτωβρίου, αναμένουμε μέση περιφερειακή μείωση 30% στο κόστος των δεδομένων κατά την περιαγωγή», δήλωσε η Αλβανίδα Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Majlinda Bregu, στη συνάντηση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί από τα Δυτικά Βαλκάνια αρμόδιοι για την Επικοινωνία και την Ψηφιακή Ατζέντα, ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών φορέων και φορέων των τηλεπικοινωνιών των Δυτικών Βαλκανίων. Εκτός από την κα. Bregu, η εναρκτήρια ομιλία εκφωνήθηκε από τον Roberto Viola, Γενικός Διευθυντής στην CONNECT, Gert Jan Koopman, Γενικός Διευθυντής στη NEAR της ΕΕ· και Natalia Aristimuño Pérez, Διευθύντρια στη DIGIT.

«Συναντιόμαστε μια μέρα μετά την επιτυχημένη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – ζητώντας μια πιο συστηματική ενσωμάτωση της περιοχής μας στις συνολικές προσπάθειες της ΕΕ στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι σημαντικές μέρες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τον ρυθμιστικό διάλογο μεταξύ της περιοχής μας και της ΕΕ σχετικά με τις ατζέντες του ψηφιακού μετασχηματισμού, ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνουν η τακτική μας τελετουργία. Ο σημερινός διάλογος μπορεί και πρέπει να προβάλει ορισμένους από τους δρόμους, τις πολιτικές, τα πλαίσια, τα συγκεκριμένα ψηφιακά προγράμματα - στα οποία η περιοχή μπορεί να ενσωματωθεί με συγκεκριμένα οφέλη πριν από την ένταξη. Το Συμβούλιο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι έτοιμο να αποτελέσει την πλατφόρμα για να διαμορφώσει αυτό το τολμηρό και προοδευτικό όραμα της ολοκλήρωσης, φέρνοντας την περιοχή μας πιο κοντά στην ΕΕ. Μόνο ένας ισχυρός διάλογος με γνώμονα τη ζήτηση και καθοδηγούμενος από το σαφές όραμα της ΕΕ για ανοιχτούς δρόμους για ταχεία ολοκλήρωση και ισχυρό πραγματισμό που βοηθά στην αξιολόγηση των ρυθμιστικών αναγκών και προκλήσεων μας – μπορεί να φέρει διαρκή αποτελέσματα», κατέληξε η Bregu.

Κατά μέσο όρο, το 72,5% των νοικοκυριών των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πρόσβαση σε σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα που προσέφεραν ταχύτητες μεγαλύτερες από 30 Mbps, σε σύγκριση με το 90% στην ΕΕ. Επιπλέον, μόνο το 35% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων διαθέτουν τις ελάχιστες βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι σχεδόν 54%. Το επόμενο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει σταδιακή ενσωμάτωση στην ψηφιακή ενιαία αγορά και αυξημένη οικονομική βοήθεια, θα μπορούσε να είναι ο κύριος μοχλός προς τον διάλογο και τη συνεργασία με την ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου