Η Αλβανία από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη για οικιακές συσκευές

Η Αλβανία  από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη για οικιακές συσκευές

Οι οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ρούχων κλπ για νέα διαμερίσματα ή η αντικατάστασή τους, είναι πραγματικός πονοκέφαλος για τις αλβανικές οικογένειες.

Αν και είναι οι φτωχότερες στην Ευρώπη από άποψη εισοδήματος, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Ισλανδία και συχνά αντιμετωπίζουν προϊόντα κακής ποιότητας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Αλβανία οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές κοστίζουν το 122% του ευρωπαϊκού μέσου όρου για το 2022, που σημαίνει ότι μια συσκευή που κοστίζει 100 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, στην Αλβανία κοστίζει 122 ευρώ.

Η Αλβανία κατατάσσεται τέταρτη μετά την Ισλανδία, με 130,6 του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τη Νορβηγία (124,%), - με τις δύο αυτές χώρες να έχουν επίπεδο κατά κεφαλήν εισόδημα πολύ υψηλότερο από αυτό των Αλβανών - και τη Μάλτα (128,1%).

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, οι οικιακές συσκευές περιλαμβάνουν: ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, σόμπες, φούρνους μικροκυμάτων; ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, τοστιέρες κτλ (εξαιρούνται οι επισκευές ηλεκτρικών συσκευών).

Στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι στην Αλβανία, για παράδειγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι 95,3% του μέσου όρου της ΕΕ, στο Μαυροβούνιο 96,3%, στη Βοσνία 101,4%, ενώ στη Σερβία είναι 6,1% περισσότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( 106,1%).

Οι ιταλικές οικογένειες ξοδεύουν 4% λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (96,1%), μεταξύ των φθηνότερων στην Ευρώπη.

Ενώ οι χώρες που έχουν τις φθηνότερες ηλεκτρικές συσκευές είναι η Ρουμανία (86,8%) και η Πολωνία (84,6%).

Οι τηλεοράσεις κοστίζουν 22% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη δεύτερη πιο ακριβή στην Ευρώπη

Ακόμη και στην άλλη ομάδα, αυτή των ηλεκτρονικών συσκευών για καταναλωτές, η Αλβανία είναι η δεύτερη πιο ακριβή στην Ευρώπη.

Αυτές οι συσκευές κοστίζουν 21,7% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ξεπερνώντας μόνο την Ισλανδία, με 139,6%.

Στην Ιταλία, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός κοστίζει 92% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο δεύτερος φθηνότερος στην Ευρώπη, μετά την Τουρκία (78,9%). Στην περιοχή, οι ηλεκτρονικές συσκευές κοστίζουν κατά μέσο όρο 6-17% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι αλκοολούχα ποτά (125,3%), ηλεκτρικά προϊόντα οικιακής χρήσης (122,2%), ηλεκτρονικός εξοπλισμός (121,7%), επικοινωνία (116,2%), γάλα, τυρί και αυγά (111,7%), μη αλκοολούχα ποτά (108,8%) και τα λάδια και τα λίπη (106,7%) κοστίζουν περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το φθηνότερο είναι ο καπνός και τα τσιγάρα (44%).

Η Αλβανία είχε το 2022 το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη (με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο) τόσο σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όσο και για την ατομική κατανάλωση, έως και 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου