Αδικαιολόγητη η υποτίμηση του ευρώ κατά 1,29 μονάδες στην Αλβανία

Αδικαιολόγητη η υποτίμηση του ευρώ κατά 1,29 μονάδες στην Αλβανία

Ερωτηματικά προκαλεί η υποτίμηση του ευρώ σύμφωνα με τους ειδικούς

Η Αλβανία παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση των εισροών, ύψους 115 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω του τουρισμού, των εξαγωγών, των εμβασμάτων και των ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, το ευρώ υποτιμήθηκε κατά 1,29 μονάδες, μια υποτίμηση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν δικαιολογείται από την εισροή ευρώ.

Οι ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον η εισροή 115 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 624 εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν μόνο από τον τουρισμό, μαζί με 308 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες επενδύσεις και 214 εκατομμύρια ευρώ από τους μετανάστες, δικαιολογεί την υποτίμηση του ευρώ.

Το υπερτιμημένο λεκ της Αλβανίας συμβάλλει στην υποτίμηση του ευρώ, η οποία προκαλείται από τέσσερις θεμελιώδεις παράγοντες: τον τουρισμό, τα εμβάσματα, τις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. Παρά τη σημαντική ανάπτυξη και τα επίπεδα ρεκόρ σε αυτούς τους τομείς κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος υποστηρίζουν επίσης ότι η ταχεία υποτίμηση του ευρώ, που φθάνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τα τέλη του περασμένου έτους, επηρεάζεται τόσο από επίσημους όσο και από ανεπίσημους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου