Κυβέρνηση Κοσσυφοπεδίου προς Ράμα: Αναμένουμε υποστήριξη, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές

Κυβέρνηση Κοσσυφοπεδίου προς Ράμα: Αναμένουμε υποστήριξη, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Përparim Kryeziu, δήλωσε ότι αναμένουν υποστήριξη από την Αλβανία, όσον αφορά τον διάλογο.

«Περιμένουμε υποστήριξη από την επίσημη Αλβανία. Έχουμε ήδη πολλούς μεσολαβητές», δήλωσε ο Kryeziu, σχετικά με το σχέδιο καταστατικού του Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία, το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Κριεζίου πρόσθεσε ότι το θέμα των τεσσάρων δημάρχων στο βορρά - τρεις από τους οποίους χρειάζονταν παρέμβαση από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου για να εισέλθει στις σχετικές δημοτικές εγκαταστάσεις - είναι θέμα συντάγματος και κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα των προηγούμενων συμφωνιών για τον Σύνδεσμο είναι «θέμα της λειτουργικότητας του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, και αυτό αποδείχθηκε με το προσχέδιο που παρουσίασε η ομάδα διαχείρισης με επικεφαλής τον αναπληρωτή του Βούτσιτς, που στόχευε σε μια Δημοκρατία Σέρπσκα στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσφατα με το Non-paper της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας που μιλάει για τον 'Σερβικό Κόσμο'».

«Και στις δύο περιπτώσεις, το ερώτημα είναι το Κόσοβο. Και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος είναι η Σερβία», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πρότεινε σχέδιο καταστατικού του Συνδέσμου στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τους οποίους χαρακτήρισε «νονούς» του γαλλογερμανικού σχεδίου. Σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Ράμα δήλωσε ότι για τον ίδιο η θέση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ακατανόητη και όχι αυτή της Σερβίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου