ΕΕ: 72 εκατ. ευρώ στην Αλβανία στο πλαίσιο του Πακέτου Ενεργειακής Στήριξης

ΕΕ: 72 εκατ. ευρώ στην Αλβανία στο πλαίσιο του Πακέτου Ενεργειακής Στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεταφέρει 72 εκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Αλβανίας ως μέρος της στήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Αυτά τα κονδύλια αποτελούν μέρος του Πακέτου Ενεργειακής Υποστήριξης, που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα το 2022 και υπογράφηκε με την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2023 στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) 2023.

Αυτό το πακέτο υποστηρίζει την αλβανική κυβέρνηση στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Πέρυσι, η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας προκάλεσε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πακέτο στήριξης της ΕΕ θα ωφελήσει άμεσα όλους τους οικιακούς χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Αλβανία, βοηθώντας έτσι την αλβανική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα που δείχνει πώς η ΕΕ στηρίζει την Αλβανία και τους Αλβανούς», είπε η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Κριστιάνε Χόμαν.

Το 2024 θα μεταφερθούν άλλα 8 εκατ. ευρώ εν αναμονή της προόδου που θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των σχετικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου