Η πλειοψηφία των επενδύσεων στην Αλβανία στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η πλειοψηφία των επενδύσεων στην Αλβανία στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία και γενικά στα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιεί λίγες επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε.

Εκτός από τις δημόσιες επενδύσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή χρησιμοποιεί επίσης τις συμβάσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών αναφέρει πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι δήμοι στην Αλβανία χρησιμοποιούν τις ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω επενδύσεων σε αποτεφρωτήρες.

Η οργάνωση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΣΔΙΤ διαδραματίζουν ολοένα και περισσότερο αποφασιστικό ρόλο στη δραστηριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά προτείνει επίσης ότι αυτός ο τομέας απαιτεί περισσότερη προσοχή στο φαινόμενο της διαφθοράς.

Πέρυσι λοιπόν στην Αλβανία ξέσπασε σκάνδαλο κατάχρησης συμβάσεων παραχώρησης ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων και κυρίως των αποτεφρωτηρίων. Οι συμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση από την εισαγγελία, έχουν στείλει αρκετούς αξιωματούχους στη φυλακή, αλλά στο μεταξύ, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να καταβάλλει τις πληρωμές στους εργολάβους.

Σε όλες τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΣΔΙΤ φαίνεται να εφαρμόζεται στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από την Αλβανία που αναφέρονται κυρίως στη διαχείριση απορριμμάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου