Δυο άτομα διεθνώς καταζητούμενα για το σκάνδαλο των αποτεφρωτήρων στην Αλβανία

Δυο άτομα διεθνώς καταζητούμενα για το σκάνδαλο των αποτεφρωτήρων στην Αλβανία

Ένα μετά το άλλο ξεσπάνε τα σκάνδαλα στην Αλβανία και αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με την αμφιλεγόμενη συμφωνία σχετικά με τους αποτεφρωτήρες αστικών απορριμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) οι Klodian Zoto και Stela Gugallja έχουν κηρυχθεί διεθνώς καταζητούμενοι μετά την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι δυο τους θεωρούνται ύποπτοι ότι εγκατέλειψαν τη χώρα αφού οι έρευνες της Αλβανικής Αστυνομίας απέτυχαν να τους εντοπίσουν, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τους επέβαλε ποινή φυλάκισης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, τις προάλλες συνελήφθη και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka και μετέπειτα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Ο συγκεκριμένος φέρεται να κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με τη συμφωνία.

Επίσης η SPAK, φέρεται να έχει κατασχέσει τον αποτεφρωτήρα του Ελμπασάν και συνεχίζει τις έρευνές του σε άλλα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων και ιδιωτών (φυσικών και νομικών προσώπων).

Ακόμη, από τις μέχρι τώρα έρευνες, πιστεύεται ότι η διαδικασία παραχώρησης ήταν αντίθετη με τους νόμους παραχώρησης.

Οι δύο διεθνώς καταζητούμενοι (Zoto και Gugallja) είναι ύποπτοι για «χρήση εικονικού σχεδίου εκτέλεσης πληρωμών, που πραγματοποιήθηκαν μέσω των δύο αντίστοιχων εταιρειών για να συγκαλύψουν και να αποκρύψουν την πραγματική φύση της προέλευσης των χρηματικών ποσών και την πραγματική φύση της μεταφοράς και μετεγκατάστασής τους».

Επιπλέον η αλβανική κυβέρνηση (που παραμένει αλώβητη από όλα αυτά τα σκάνδαλα) έχει πληρώσει σε τρεις παραχωρησιούχους 72 εκατ. ευρώ από το 2015 για την κατασκευή και λειτουργία τριών αποτεφρωτήρων, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, ενώ ο άλλος λειτουργεί με τη μισή δυναμικότητα.

Το εν λόγω σχέδιο είχε σκοπό οι αποτεφρωτήρες να έκαιγαν απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας, δημιουργώντας έτσι μια ροή εσόδων ενώ αντιμετώπιζε το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων στη χώρα.

Και οι τρεις αποτεφρωτήρες δόθηκαν στην ίδια ομάδα ανθρώπων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μονοπώλιο, ενώ δημιουργήθηκαν χωρίς ζήτηση, καμία απαίτηση και καμία επίσημη πρόταση, αφού ξεκίνησαν με ένα αίτημα μιας νεοσύστατης εταιρείας χωρίς κεφάλαιο ή εμπειρία.

Μόλις τέσσερις μήνες και τρεις εβδομάδες μετά τη δημιουργία της εταιρείας, η κυβέρνηση της ανέθεσε σύμβαση παραχώρησης αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ για τον αποτεφρωτήρα του Ελμπασάν. Μέσω του ίδιου σχήματος, μέσα σε δύο χρόνια, ανέθεσε συμβάσεις παραχώρησης για τους αποτεφρωτήρες Φιέρι και Τιράνων στα ίδια πρόσωπα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μονοπώλιο. Ακόμη, η εν λόγω εταιρεία δεν είχε ακόμη καμία εμπειρία αποτέφρωσης, διαχείρισης απορριμμάτων ή οτιδήποτε άλλο.

Η αμφίβολη διαδικασία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους όρους των συμβάσεων, που φαινόταν να ευνοούν τις εταιρείες εις βάρος του κράτους.

Επί αυτού, η αλβανική κυβέρνηση έπρεπε να αρχίσει να πληρώνει τον υπεύθυνο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των όρων, οι παραχωρησιούχοι καθυστέρησαν την κατασκευή ενώ λάμβαναν τακτικά κρατικές πληρωμές.

Ο αποτεφρωτήρας του Ελμπασάν είναι ο μόνος που ολοκληρώνεται και λειτουργεί μόνο κατά καιρούς γιατί δεν υπάρχουν αρκετά απόβλητα για καύση, ενώ η κατασκευή των αποτεφρωτήρων Φιέρι και Τιράνων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2018, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Ωστόσο, ο υπεύθυνος εξακολουθεί να λαμβάνει χρήματα από την κυβέρνηση για τη μη καύση απορριμμάτων σε αποτεφρωτήρες που δεν έχουν καν κατασκευαστεί.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει τις αμφιλεγόμενες εταιρείες αποτεφρωτήρων, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών καταζητούνται από τους εισαγγελείς.

Κατά την τελευταία του ομιλία το 2021, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νόμιμη σύμβαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι δικαιούχοι βρίσκονται υπό έρευνα για ενεργό διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Τέλος, δήλωσε στο BIRN, πως πρόκειται για συμβατικές σχέσεις που επιβάλλονται από το νόμο για να συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια και που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι να μιλήσει η δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου