40% κάτω του ευρωπαϊκού κανόνα η δυναμικότητα των δικαστικών υπαλλήλων ανά κάτοικο στην Αλβανία

40% κάτω του ευρωπαϊκού κανόνα η δυναμικότητα των δικαστικών υπαλλήλων ανά κάτοικο στην Αλβανία

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στην Αλβανία αναφέρει ότι παρόλο που υπάρχει ελάχιστη μείωση του φόρτου εργασίας, οι υποθέσεις κληρονομικής φύσεως στα αλβανικά δικαστήρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ένα μεγάλο μέρος των δικαστηρίων συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένο δυναμικό δικαστών.

«Κατά τη διάρκεια του 2022, το δικαστικό σύστημα αντιμετώπισε μια ελάχιστη μείωση του φόρτου εργασίας, όπου ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που εξετάζονται το 2022 είναι 0,4% μικρότερος από το 2021.

Οι πολίτες έχουν στραφεί λιγότερο στα δικαστήρια, σημειώνοντας μείωση 12% στις νέες υποθέσεις που καταγράφηκαν το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα περισσότερα δικαστήρια λειτουργούσαν με μειωμένη δυναμικότητα δικαστών, κάτω του 70% (25 από τα 38 δικαστήρια), ενώ σε εθνικό επίπεδο μόνο το 56% των δικαστών ήταν ουσιαστικά στη θέση τους κατά το έτος 2022», εκτιμά η έκθεση.

Το φόρτο αυτό στα δικαστήρια το εχουν χειριστεί μόνο 228 δικαστές ή 8,2 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους. Η αναλογία αυτή είναι μικρότερη από το 40% του ευρωπαϊκού κανόνα (22,2 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους). Στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι το δικαστικό σύστημα θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για να καλύψει τη διαφορά. Η έκθεση αναλύει επίσης τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το δικαστικό σύστημα, όπου υπογραμμίζεται ότι, αν και υπάρχει αύξηση από έτος σε έτος, όταν υπολογίζεται ανά κάτοικο, παραμένει πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Τα κονδύλια του προϋπολογισμού που έχουν εγκριθεί για το δικαστικό σύστημα αυξάνονται συνεχώς από το ένα οικονομικό έτος στο άλλο. Σε απόλυτη αξία ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2022 είναι περίπου 11,2 ευρώ/κάτοικο, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών είναι 45,8 ευρώ/κάτοικο.

Αυτό σημαίνει ότι παρά την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στον δικαστικό προϋπολογισμό, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τους μέσους πόρους του προϋπολογισμού που έχουν εγκριθεί για το δικαστικό σύστημα στις ευρωπαϊκές χώρες» υπογραμμίζει το δικαστικό συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου