53 εκατ. ευρώ επισφαλή δάνεια διέγραψαν οι αλβανικές τράπεζες το 2022

53 εκατ. ευρώ επισφαλή δάνεια διέγραψαν οι αλβανικές τράπεζες το 2022

Οι αλβανικές τράπεζες διέγραψαν πέρυσι περίπου 53 εκατ. ευρώ επισφαλή δάνεια. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι διαγραφές συνέχισαν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κατά το 2022. Η πλειονότητα των διαγραφέντων δανείων ήταν σε ευρώ που κατέχονταν από τον επαγγελματικό τομέα. Κατά την περίοδο 2015-2022, οι τράπεζες έχουν διαγράψει από τους ισολογισμούς τους περίπου 718,905,256 ευρώ χαμένα δάνεια.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε περισσότερα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν στους δείκτες πιστωτικής ποιότητας. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η ροή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 2,1% των τακτικών δανείων, έναντι 1,8% και 1,5% πριν από έξι μήνες και ένα χρόνο. Ο δείκτης αυτός κατέγραψε τη μέγιστη τιμή του 5% το 2019 και μια προσωρινή άνοδο έως το επίπεδο του 3% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το ποσοστό ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 12%, από 15% ένα χρόνο πριν. Αυτή η τάση υποδηλώνει αύξηση της δυσκολίας των τραπεζών να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια. Από την άλλη, το ποσοστό αθέτησης, που δείχνει την ταχύτητα με την οποία συσσωρεύονται τα επισφαλή δάνεια σε σύγκριση με το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, ήταν 1%, διατηρώντας το επίπεδο με πριν από έξι μήνες, αλλά υποχωρεί ελαφρά από το επίπεδο του 1,6% ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2023 δείχνουν ελαφρά αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φτάνοντας το 5,2%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου