Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την προστασία του ποταμού Αώου και από την ελληνική πλευρά

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την προστασία του ποταμού Αώου και από την ελληνική πλευρά

Αρκετές ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο υποστηρίζουν μια εκστρατεία για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου προς τα σύνορα με την Αλβανία για να διασφαλιστεί η διασυνοριακή προστασία του ποταμού Αώου.

Ο Αώος πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου στην Ελλάδα και αφού διανύσει 70 χλμ από την ελληνική πλευρά εισέρχεται στην Αλβανία και μετά από 192 χλμ εκβάλει στην Αδριατική Θάλασσα. Με εξαίρεση ένα φράγμα στις αρχές του ποταμού, ο ποταμός ρέει ελεύθερα για πάνω από 270 χιλιόμετρα, ρέοντας μέσα από εκπληκτικά φαράγγια και στις δύο πλευρές των συνόρων και ελίσσοντας τον δρόμο του προς τη θάλασσα στο αλβανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις και από ελληνικής πλευράς ο ποταμός στα 70 χιλιόμετρα του, απειλείται από την επικείμενη κατασκευή δεκάδων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, που, εάν πραγματοποιηθούν, θα υπονόμευαν τις προσπάθειες πάνω από μιας δεκαετίας για τη δημιουργία του πρώτου Διασυνοριακού Εθνικού Πάρκου του μοναδικού πλέον άγριου ποταμού στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν το γεγονός ότι το νέο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας που υπογράφηκε το 2019 προβλέπει αύξηση 15% της εγκατεστημένης ισχύος των υδροηλεκτρικών σταθμών έως το 2030 και ένας από τους τομείς όπου έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών είναι λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου. Η λεκάνη αυτή αποτελείται από ένα σύμπλεγμα ποταμών, παραποτάμων και ρεμάτων που παραμένουν σχεδόν ανέπαφα μέχρι σήμερα.

Οι οργανώσεις έχουν υποβάλει προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου απαιτώντας την απαγόρευση όλων των υδροηλεκτρικών έργων σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου (συμπεριλαμβανομένων των κύριων ποταμών, παραποτάμων και ρεμάτων).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου