ΔΝΤ: Αλβανία και Κόσοβο, οι φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη

ΔΝΤ: Αλβανία και Κόσοβο, οι φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο κατατάχθηκαν ξανά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως οι φτωχότερες χώρες της Ευρώπης το 2023, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο μετράται με υπολογισμό της αγοραστικής δύναμης, ένας πραγματικός δείκτης του πόσα χρήματα αξίζουν οι κάτοικοι μιας χώρας.της χώρας.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), είναι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που μετατρέπεται σε δολάρια χρησιμοποιώντας συντελεστές ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

Ένα διεθνές δολάριο έχει την ίδια αγοραστική δύναμη έναντι του ΑΕΠ με το δολάριο ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΝΤ στο Global Economic Outlook 2023, η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη με κατά κεφαλήν εισόδημα 19 χιλιάδες διεθνή δολάρια.

Το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται μετά την Αλβανία έχοντας αυτόν τον δείκτη ακόμη χαμηλότερα, στα 15,6 χιλιάδες διεθνή δολάρια.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σχεδόν 50.000, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αλβανίας, μετρούμενο με βάση την αγοραστική δύναμη, είναι σχεδόν το μισό από αυτό της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτείνονται έως το 2028, όπου για άλλη μια φορά τόσο η Αλβανία όσο και το Κοσσυφοπέδιο εκτιμάται ότι παραμένουν τα φτωχότερα κράτη στην Ευρώπη.

Ακόμη και στον άλλο άμεσο δείκτη, αυτόν του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που για την Αλβανία έχει φτάσει τις 7 χιλιάδες δολάρια, η Αλβανία αξιολογείται και πάλι από τελευταία από το ΔΝΤ για το 2023, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο που είναι στα 5.600 δολάρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου