Η στάση της Τουρκίας για τον φράχτη στον Έβρο

Η στάση της Τουρκίας για τον φράχτη στον Έβρο

Ο φράχτης αφαιρεί από την Τουρκία ένα όπλο για μία πιθανή επανάληψη του παρελθόντος, δήλωσε ο διεθνολόγος Δεσποτόπουλος.

Τον αντίκτυπο που είχαν στην Τουρκία οι ανακοινώσεις για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο ανέλυσε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος σε δηλώσεις του στην εκπομπή Politics και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, «ο φράχτης για τη γειτονική μας χώρα είναι το σύμβολο της επιχειρησιακής τους ήττας στον Έβρο το 2020».«Οι Τούρκοι από το 2020 έχουν μία κακή εμπειρία διότι επιχείρησαν τότε να σπρώξουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους προς τα ελληνικά σύνορα. Είχαν τότε δύο σκοπούς: ο ένας ήταν να εκβιάσουν την Ευρώπη για χρήματα και ο δεύτερος να δημιουργήσουν πολιτική ανωμαλία στην Ελλάδα. Ο φράχτης λοιπόν είναι ένα σύμβολο αποτροπής μίας τέτοιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας» εξήγησε και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό είναι κάτι που αφαιρεί ένα όπλο από μία πιθανή τουρκική επιθετικότητα, μία τουρκική επανάληψη του παρελθόντος».

Ο κ. Δεσποτόπουλος επεσήμανε πως «οι Τούρκοι πιέζονται πάρα πολύ από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» καθώς εκτιμάται ότι «μόνο από τη Συρία εκτιμάται ότι έχουν 4 εκατ. κόσμο». Από την άλλη «πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι και στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του φράχτη ο ίδιος ανέφερε: «Είναι ένα σημαντικό όπλο επιχειρησιακό. Καταλαβαίνω τις εντάσεις που υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν μιλάμε για μία κανονική κατάσταση τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις ροές. Παρατήρησε ακόμη πως πέρα από το επιχειρησιακό σκέλος «έχει μεγαλύτερη σημασία τι εκπέμπεις ως χώρα: ο φράχτης είναι ένα μέσο δηλωτικό ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» εκτίμησε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου