Υπουργική συνάντηση των χωρών των Δ. Βαλκανίων υπό την Ιταλία και την ΕΕ

Υπουργική συνάντηση των χωρών των Δ. Βαλκανίων υπό την Ιταλία και την ΕΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Antonio Tajani, θα προεδρεύσει της υπουργικής συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια αύριο, 3 Απριλίου στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχουν επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Tobias Billström, ως επόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ένωσης και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

«Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει μια συνολική δράση εξωτερικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια, έχοντας επίγνωση ότι το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται εδώ», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο «η Ιταλία πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής».

«Η συνάντηση που ήθελα να φιλοξενήσω στη Ρώμη», συνέχισε, «χρησιμεύει επίσης για την προώθηση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. Υπάρχει ένα ισχυρό αίτημα της Ιταλίας σε αυτή την περιοχή και η κυβέρνηση στηρίζει τους Βαλκάνιους φίλους μας».

Μετά από μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θα αναλυθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το απόγευμα, η ατζέντα εργασίας θα συνεχιστεί με πολλά στρογγυλά τραπέζια σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων σχετικά με θέματα της κλιματικής αλλαγής, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τεχνολογικής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επίσης το απόγευμα της 3ης Απριλίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Tajani, μαζί με τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών Billström, θα ανοίξουν συνέδριο που διοργανώνει η Farnesina μαζί με το Istituto Affari Internazionali με τίτλο «Νέο όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια : ένταξη στην ΕΕ και περιφερειακή ασφάλεια», το οποίο θα συνεχιστεί το πρωί της 4ης Απριλίου.

Η συνάντηση - στην οποία θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εκπρόσωποι της ΕΕ έχει στόχο να προωθήσει μια άτυπη ανταλλαγή για τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της περιοχής των Βαλκανίων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και των μελών της Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου