Διεθνής οργανισμός ΜΜΕ: Οι αναφορές του δημάρχου των Τιράνων, κίνδυνος για τη ζωή των δημοσιογράφων

Διεθνής οργανισμός ΜΜΕ: Οι αναφορές του δημάρχου των Τιράνων, κίνδυνος για τη ζωή των δημοσιογράφων

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μιας από τις μεγαλύτερες ενώσεις δημοσιογράφων στην Ευρώπη, καταδίκασε τη δημόσια επίθεση που έκανε ο δήμαρχος των Τιράνων Erjon Veliaj σε δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκονται πίσω από τα προφίλ "Lolita" και "JOQ" στο Facebook. Η συμπεριφορά του αυτή χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνη.

Ο Ricardo Gutierres είναι εξοργισμένος με την αναφορά που έκανε ο Veliaj σε ορισμένα άτομα που διαχειρίζονται αυτά τα προφίλ, απειλώντας τους με συλλήψεις, λόγω της κριτικής που έχει δεχτεί μέσω memes και μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Veliaj αποκάλεσε εγκληματίες τους δύο διαχειριστές προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα και τους απείλησε με ποινικές διώξεις στην εισαγγελία, ενώ παρουσίαζε το έργο για τη γρήγορη λεωφορειακή γραμμή.

«Με εξοργίζει η συμπεριφορά του δημάρχου των Τιράνων Erion Veliaj, ο οποίος αποκάλυψε την ταυτότητα των διαχειριστών των αλβανικών σατιρικών σελίδων στο Facebook, Lolita και JOQ. Αυτοί οι ιστότοποι, αν και δεν είναι δημοσιογραφικοί, κάνουν τους έχοντες την εξουσία να λογοδοτήσουν μέσω του χιούμορ (είτε τους αρέσει είτε όχι).

Ο κ. Veliaj δημοσίευσε τα ονόματα και τα πολύ ιδιωτικά οικογενειακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι τα είχε «αναγνωρίσει», θέτοντας τα σε άμεσο σωματικό κίνδυνο. Μόλις πριν από λίγες ώρες τους ανέφερε ξανά και είπε ότι η αστυνομία ήταν καθ' οδόν αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να συλληφθούν.

Θυμίζω στον κ. Veliaj ότι πριν από λίγες μέρες σκοτώθηκε ένα άτομο στις εγκαταστάσεις του Top Channel στην Αλβανία και ότι δεν πρέπει να συμβάλει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ασφάλειας των δημοσίων σχολιαστών.

Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ανωνυμία. Ελπίζω ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να διασφαλίσει ότι αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά θα σταματήσει αμέσως. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να προστατεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Μην τρομοκρατείστε από αντίθετες φωνές», γράφει ο Gutierres.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου