Νέα παρέμβαση Ερντογάν για προσφορά βοήθειας στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου

Νέα παρέμβαση Ερντογάν για προσφορά βοήθειας στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο την προθυμία του να βοηθήσει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο βαλκανικών χωρών.

Το Κόσοβο έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και ο Ερντογάν έχει εκφράσει συχνά την υποστήριξή του για την κυριαρχία της χώρας, καθώς και την προσφορά του να μεσολαβήσει στις συζητήσεις με τη Σερβία.

«Συζητήθηκε επίσης η τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας, για την οποία ο Πρόεδρος Ερντογάν χαιρέτισε το αποτέλεσμα, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Κούρτι και την προθυμία του να βοηθήσει», σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η συνάντηση μεταξύ των Κούρτι, Βούτσιτς και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα έληξε με θετικά μηνύματα από το Κόσοβο και την ΕΕ, αλλά ο Βούτσιτς γρήγορα υπαναχώρησε από την προφορική συμφωνία του με την πρόταση της ΕΕ, όταν απευθύνθηκε σε εσωτερικό ακροατήριο.

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεσμεύεται να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να καταστεί βασικός διαμεσολαβητής σε διάφορες γεωπολιτικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», δήλωσε μετά από κυβερνητική συνεδρίαση νωρίτερα φέτος.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ερντογάν μίλησε για την υποστήριξή του προς το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για την αντιμετώπιση των προκλήσεών τους και ευχήθηκε για μια βιώσιμη λύση στις συνεχιζόμενες εντάσεις. Τον Μάιο του 2022, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι.

«Η Τουρκία, ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπει τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε τότε.

Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μετά τον αιματηρό πόλεμο του 1998-1999, κατά τον οποίο εκτοπίστηκαν 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί και τερματίστηκε με μια βομβιστική εκστρατεία υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Βελιγραδίου. Παρά τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες και η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, η κατάσταση εντάθηκε με μικρές συγκρούσεις μεταξύ της Σέρβικης εθνότητας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των αρχών της Πρίστινα. Αυτές περιελάμβαναν επιθέσεις σε χώρους της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, διαμαρτυρίες και αποκλεισμό αρτηριών και σημείων διέλευσης των συνόρων.

Η κατάσταση εκτονώθηκε μέσω της διπλωματίας της ΕΕ και των ΗΠΑ και του έργου της KFOR, της ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στη χώρα από το τέλος του πολέμου.

Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη του 2022, αλλά με πέντε κράτη μέλη της ΕΕ να μην το αναγνωρίζουν, ο δρόμος προς την ένταξη αναμένεται μακρύς και γεμάτος εμπόδια.

Όσον αφορά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας πάνω από 52.000 ανθρώπους, ο Κούρτι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου