Ο Μπορέλ προσκαλεί εκ νέου τον Κούρτι και τον Βούτσιτς στις Βρυξέλλες

Ο Μπορέλ προσκαλεί εκ νέου τον Κούρτι και τον Βούτσιτς στις Βρυξέλλες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στανό, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωμάτης, Τζόζεπ Μπορέλ, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες, αλλά ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.

«Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε πει ότι θα υπάρξουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ του πρωθυπουργού Κούρτι και του προέδρου Βούτσιτς. Ο ύπατος εκπρόσωπος τους έχει ήδη προσκαλέσει να έρθουν στις Βρυξέλλες και θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία την κατάλληλη στιγμή», είπε.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες από τις 23 Νοεμβρίου, αφού το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας.

Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναστείλει το σχέδιό του για επανεγγραφή αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Σερβία έχει δεσμευτεί να μην εκδώσει νέες πινακίδες στους Σέρβους στο βορρά.

Ωστόσο, η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου αφού ορισμένες ομάδες Σέρβων πολιτών απέτρεψαν την είσοδο στελεχών της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα γραφεία αυτού του οργάνου στο βορρά, προκειμένου να προετοιμαστούν για εκλογές, και έτσι προκάλεσαν επεισόδια με πυροβόλα όπλα.

Τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Zubin Potok και στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, δήμους με Σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Μια μέρα αργότερα, στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις.

Οι εκλογές για τους βόρειους δήμους έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου, μετά την παραίτηση των δημάρχων τους ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου