Η Σοφία Βούλτεψη στην υπουργική σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Η Σοφία Βούλτεψη στην υπουργική σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Η Σοφία Βούλτεψη συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην υπουργική σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Την υιοθέτηση και ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος προστασίας των συνόρων, απονομής ασύλου, πολιτικής επιστροφών και ένταξης χαρακτήρισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη προϋπόθεση για τη βιώσιμη διαχείριση του Μεταναστευτικού στα Δυτικά Βαλκάνια και γενικά στην Ευρώπη.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στην εκ μέρους της Τουρκίας επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, το οποίο, όπως είπε, η Άγκυρα έχει εντάξει στην πολεμική της μηχανή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Βούλτεψη τόνισε εξάλλου ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μονόδρομο τόσο για την «βιώσιμη διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού», που ήταν και το αντικείμενο της Συνόδου, όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα.

Σημειώνοντας πως η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να φέρει ενταξιακό πρόσημο, η υφυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο της νέας ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, η οποία περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο προένταξης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, που προσφέρουν πραγματική προστασία αποτρέποντας την γκετοποίηση των προσφυγικών πληθυσμών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε επιμέρους πτυχές του μεταναστευτικού για τις οποίες η ευρωπαϊκή συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως η καταπολέμηση του τράφικινγκ, η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων, αλλά και η αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που ακολούθησε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου