Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία να αυξήσει την κοινωνική υποστήριξη προς τους φτωχούς

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία να αυξήσει την κοινωνική υποστήριξη προς τους φτωχούς

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Αλβανίας είναι αβέβαιες και με πολλούς κινδύνους, που προκύπτουν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν την κατανάλωση.

Αλλά ακόμη και σε πιο αυστηρές συνθήκες, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την κοινωνική βοήθεια για τους άπορους, πρότεινε η Παγκόσμια Τράπεζα στις νέες φθινοπωρινές προβολές για την περιοχή ECA (Κεντρική Ασία και Ευρώπη).

Η αύξηση των επιτοκίων έχει καταστήσει αυστηρότερους τους όρους δανεισμού. Ενώ τα παγκόσμια προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να συνεχίζονται μετά την πανδημία συμβάλλοντας σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Για την Αλβανία, οι δυσκολίες αυξάνονται καθώς ο προϋπολογισμός αντιμετωπίζει ήδη μια αύξηση της αναχρηματοδότησης του χρέους που προκαλείται από το υψηλό επιτόκιο.

Οι κρατικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τον ενεργειακό τομέα αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεδομένου ότι οι εισαγωγές ενέργειας υποστηρίζονται πάντα από τον προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου