Η αύξηση των τιμών δεν σταματά στην Αλβανία, ο πληθωρισμός φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο

Η αύξηση των τιμών δεν σταματά στην Αλβανία, ο πληθωρισμός φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο

Οι τιμές στην Αλβανία συνεχίζουν μόνο να αυξάνονται, επηρεαζόμενες από την τιμή των τροφίμων και των καυσίμων. Η INSTAT ανακοίνωσε ότι η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 2022 είναι 8,0%, ενώ πριν από ένα χρόνο η μεταβολή αυτή ήταν 2,4%. Πρόκειται για νέο ρεκόρ των δύο τελευταίων δεκαετιών και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1998, όταν η χώρα εξακολουθούσε να υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης της πυραμίδας στην οικονομία. Η Τράπεζα της Αλβανίας, που έχει ως κύριο στόχο της τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αύξησε το βασικό επιτόκιο στην οικονομία τρεις φορές, φέρνοντάς το από το ιστορικό ελάχιστο 0,5% στο 1,75% στις αρχές Αυγούστου, σε προσπάθειες περιορισμού της αύξησης του πληθωρισμού.

Ο κυβερνήτης της Gent Sejko δήλωσε κατά την τελευταία απόφαση ότι οι νέες πληροφορίες που προέκυψαν από την ανάλυση υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ευρύτερες και ισχυρότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Η κρίση αυτή αντανακλά τη ραγδαία αύξηση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και την υψηλή και σταθερή ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης των τιμών στη χώρα οφείλεται στην αύξηση της τιμής των προϊόντων που λαμβάνει η Αλβανία από τις εισαγωγές.

Άλλα στοιχεία της INSTAT που δημοσιεύθηκαν χθες αποκάλυψαν ότι ο δείκτης παραγωγής, κατασκευών και τιμών εισαγωγής αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αυστηροποίηση του επιχειρηματικού κόστους μεταφέρεται στα προϊόντα που πωλούν στους τελικούς καταναλωτές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου