Δύσκολη πρώτη μέρα για τον Ράμα στη διακυβερνητική συνάντηση με ΕΕ

Δύσκολη πρώτη μέρα για τον Ράμα στη διακυβερνητική συνάντηση με ΕΕ

Στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες την Τρίτη (19 Ιουλίου), ο Έντι Ράμα συζήτησε την προοπτική της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης του απηύθυναν δύσκολες ερωτήσεις.


Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί δεν ήταν παρόντα μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ράμα απάντησε ότι δεν ήταν σίγουρος ποια είναι η αντιπολίτευση.

«Όσον αφορά την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπούσε την Αλβανία σε αυτό το τραπέζι, θα είχαμε, θα μπορούσαμε, φυσικά, να ζητήσουμε έναν εκπρόσωπο ή, στην πραγματικότητα, περισσότερων του ενός εκπροσώπων από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα των Βρυξελλών ή πρόβλημα για να αναφερθεί εδώ - είναι ότι δεν ξέρουμε πλέον ποια είναι η αντιπολίτευση».

Ο Ράμα αναφέρθηκε στη διασπασμένη αντιπολίτευση, η οποία περιλαμβάνει αυτή που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και Σαλί Μπερίσα και εκείνη που κάποτε ηγείτο ο Λουλζίμ Μπάσα αλλά τώρα ηγείται ο Ενκελέντ Αλιμπεάι.

Ένας Αλβανός δημοσιογράφος έθιξε το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Η υποστηριζόμενη από την ΕΕ μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ξεκίνησε στην Αλβανία το 2016 και προέβλεπε τον έλεγχο κάθε εισαγγελέα και δικαστή στη χώρα. Η διαδικασία, ωστόσο, έχει προχωρήσει με παγετώδεις ρυθμούς και ήταν γεμάτη δυσκολίες.

Με λίγο περισσότερα από τα μισά μέλη του δικαστικού σώματος να έχουν ελεγχθεί, τα μισά από αυτά είτε παραιτήθηκαν είτε παραιτήθηκαν μετά την αξιολόγηση της περιουσίας, της φήμης και των προσόντων τους. Αυτό οδήγησε το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε αδιέξοδο για σχεδόν δύο χρόνια και προκάλεσε εκκρεμότητα δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων.

Η έλλειψη διώξεων, πόσο μάλλον οι καταδίκες, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν οι διώξεις δικαστικών αξιωματούχων θα αντιμετωπιστούν κατά τη διαδικασία προσχώρησης, ο Επίτροπος Oliver Varhelyi δήλωσε ότι το πρώτο σύμπλεγμα που θα ανοίξει θα είναι αυτό που θα περιλαμβάνει το κράτος δικαίου.

«Το πρώτο cluster που ανοίγει και το τελευταίο που κλείνει είναι το κράτος δικαίου. Θα δουλέψουμε με το κράτος δικαίου και προφανώς θα συζητηθεί η κατάσταση της δικαιοσύνης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στις απαιτήσεις μας.»

Στην ομιλία του, ο Ράμα είπε: «Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πέρασε τη φάση εφαρμογής και - εδώ που τα λέμε - η Αλβανία είναι η πιο προηγμένη χώρα στην περιοχή από αυτή την άποψη. Φυσικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά έχουν τεθεί τα θεμέλια για ένα αξιόπιστο, δίκαιο, ανεξάρτητο, επαγγελματικό, διαφανές, υπόλογο και αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, ένα σύστημα που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός. "

«Καταρρίψαμε ολόκληρο το Παλιό Παλάτι της Στραβής Δικαιοσύνης και τώρα έχουμε πλήρως λειτουργικά ολοκαίνουργια ιδρύματα για μια νέα εποχή κράτους δικαίου. Ο Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών είναι κρίσιμα στοιχεία αυτής της νέας εποχής», κατέληξε για το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Ο Ράμα δεσμεύτηκε για διαφάνεια και περιοδικές εκθέσεις για την πρόοδο μέσω της συνεργασίας με διάφορους παράγοντες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου