Το ΕΚ εγκρίνει ψήφισμα για την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Το ΕΚ εγκρίνει ψήφισμα για την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα περί τελικής συμφωνίας μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας για αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών.

Για πρώτη φορά, ένα τέτοιο έγγραφο – το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα μια αμοιβαία αναγνώριση εγκρίνεται από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο.

6 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κόσοβο, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μόνος επίσημος θεσμός που αντιμετωπίζει επίσημα το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν δεν είναι δεσμευτικά ή υποχρεωτικά για κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τη συμφωνία για το Κόσοβο συνέταξε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Viola von Cramon, η οποία έδωσε έμφαση στον διάλογο με τη Σερβία και στην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Σύμφωνα με αυτήν, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία, το Κόσοβο δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Φον Κράμον σημείωσε επίσης ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας είναι απαραίτητη για το Κόσοβο, επειδή έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις.

Στη συμφωνία αυτή, η Σερβία καλείται να υποστηρίξει τις θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τη Ρωσία και την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα.

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου