112 εκατομύρια ευρώ από την ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη στην Αλβανία

112 εκατομύρια ευρώ από την ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη στην Αλβανία

Η ΕΕ πρόκειται να διαθέσει περίπου 112 εκατομμύρια ευρώ για την αλβανική γεωργική και αγροτική ανάπτυξη, ως μέρος του προγράμματος IPARD III στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας που παρέχεται στην χώρα.

Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2021 έως το 2027 και επιδιώκει να υποστηρίξει βιώσιμα συστήματα τροφίμων αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα και προοδευτικά ευθυγραμμίζοντάς τον με το κεκτημένο της ΕΕ. Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της παραγωγής στο αγρόκτημα για να καλύψει τη ζήτηση για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Οι άλλες βασικές αρχές της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της απασχόλησης σε αγροτικές περιοχές και την ανύψωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας. Ελπίζει επίσης να προσελκύσει περισσότερους αγρότες στον τομέα και να βελτιώσει την κοινοτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Η αλβανική κυβέρνηση θα προσθέσει άλλα 34 εκατ. ευρώ στο ποσό της ΕΕ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 146 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια θα κατανεμηθούν σε δόσεις που θα εκταμιευθούν κατά τη διάρκεια των ετών του προγράμματος. Το σημαντικότερο ποσό, περίπου 31,4 εκατ. ευρώ, προορίζεται για επενδύσεις σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία για τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Η Αλβανία έχει σημαντικές δυνατότητες να αναπτύξει το γεωργικό της σύστημα, αλλά αυτό έχει παρεμποδιστεί από τις πολιτικές που ασκούνται στην χώρα μετά το 1990 και περιλαμβάνουν πελατειακές σχέσεις, εμπόδια στην απόδοση των ιδιοκτησιών, διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, απουσία του κράτους δικαίου. Η πολιτική κατάσταση εντός της χώρας έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο και δεν αναμένεται μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ποσού για τον σκοπό που προορίζεται. Μέρος αυτού όμως θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στον τόπο τους να σύρουν την αγροτική οικονομία της περιοχής προς την ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εκταμιεύεται από τις αρχές του 2023, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε πως ελπίζει ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου