Αλβανικές συμμορίες καλλιεργούν κάνναβη σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τον εντοπισμό

Αλβανικές συμμορίες καλλιεργούν κάνναβη σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τον εντοπισμό

Αφού οι αστυνομικές καταστολές κατέστησαν την υπαίθρια καλλιέργεια κάνναβης πιο επικίνδυνη, οι αλβανικές συμμορίες τα τελευταία δύο χρόνια στράφηκαν όλο και περισσότερο στην καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, την οποία η αστυνομία δεν μπορεί να εντοπίσει από αέρος.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το BIRN δείχνουν ότι ενώ καταγράφηκαν μόνο τρεις περιπτώσεις καλλιέργειας κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους το 2021, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 18 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Κατά τη διάρκεια του 2021, εντοπίστηκαν τρεις περιπτώσεις καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους. Καταστράφηκαν 379 φυτά κάνναβης Sativa και 34 κυβικές ρίζες», ανέφερε η αστυνομία.

«Για το έτος 2022 έχουν εντοπιστεί συνολικά 18 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε τρεις περιπτώσεις βρέθηκαν μόνο ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες κ.λπ., χωρίς να επιχειρείται καλλιέργεια φυτών. Καταστράφηκαν 3.342 άγνωστα φυτά κάνναβης Sativa και 2.318 ρίζες», προσθέτουν.

«Αυτό το είδος παράνομης δραστηριότητας γίνεται σε προσαρμοσμένους χώρους όπως θερμοκήπια, αποθήκες, σήραγγες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, πρώην στρατιωτικές μονάδες κ.λπ.», συνέχισε η αστυνομία.

Ο Fabian Zhilla, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και εγκλήματος με έδρα τα Τίρανα, λέει ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα αυξηθούν επειδή αυτή η μέθοδος καλλιέργειας κάνναβης θεωρείται ασφαλέστερη από τις έρευνες της αστυνομίας, σε σύγκριση με τις άλλες, και ότι είναι μια μέθοδος που έχει μάθει από το εξωτερικό και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

«Αυτή η μέθοδος θεωρείται ως ένας ασφαλής τρόπος προστασίας από έρευνες που κάνει η αστυνομία είτε από αέρος είτε μέσω εσωτερικών πηγών. Προέρχεται ως αποτέλεσμα των εμπειριών που έχουν αποκτήσει οι Αλβανοί κυρίως στη Μπενελούξ και τις εφαρμόζουν και ήταν επιτυχημένο», είπε στο BIRN.

«Αυτός ο αριθμός μοιάζει να αυξάνεται γιατί έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός. Δεύτερον, δεν φέρνει προβλήματα και κόστη που σχετίζονται με εποχικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Ένα άρθρο της "UK Telegraph" τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, επικαλούμενο την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, έλεγε πως οι αλβανικές συμμορίες στριμώχνουν την αγορά στις φάρμες κάνναβης καθώς εκμεταλλεύονται τους σύγχρονους νόμους για τη δουλεία για να αποφύγουν τη δίωξη.

«Όταν η αστυνομία κάνει έφοδο σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια ή κατοικίες που στεγάζουν τις φάρμες κάνναβης, οι «εργάτες» συχνά ισχυρίζονται ότι είναι θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης για να αποφύγουν τη δίωξη και την απέλαση», πρόσθεσε.

Με βάση την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ναρκωτικά, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Αλβανία θεωρείται «χώρα προέλευσης της κάνναβης και έδρα για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά από τις χώρες προέλευσης στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η αλβανική κάνναβη αποστέλλεται στην Τουρκία και ανταλλάσσεται με ηρωίνη και κοκαΐνη, τα οποία διακινούνται λαθραία σε όλη την Ευρώπη από Αλβανούς υπηκόους διακινητές», σημειώνεται.

Το αδύναμο κράτος δικαίου, η διαφθορά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από το πρόβλημα ελέγχου των ναρκωτικών στην Αλβανία, αναφέρει η έκθεση.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το BIRN σημείωσε ότι 8.328 Αλβανοί διώχθηκαν για καλλιέργεια ή διακίνηση κάνναβης μεταξύ 2013 και 2019, εκ των οποίων οι 3.739 καταδικάστηκαν.

Η μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο μετά την πτώση της κομμουνιστικής δικτατορίας, όταν η άθλια κατάσταση της οικονομίας οδήγησε σε εκτεταμένες αναταραχές.

Διείσδυση από όλο και πιο ισχυρές εγκληματικές συμμορίες, η βιομηχανία έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2016, όταν η Αλβανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Με τη βοήθεια ιταλικών εναέριων αναγνωριστικών πτήσεων μεταξύ 2013 και 2019, οι αρχές εντόπισαν 613 εκτάρια γης φυτεμένης με κάνναβη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλλιέργεια ήταν συγκεντρωμένη μέσα και γύρω από το νότιο χωριό Λαζαράτι, κάποτε γνωστό ως «πρωτεύουσα της κάνναβης της Ευρώπης», μέχρι που μια μαζική αστυνομική επιδρομή το 2014 διέλυσε την παραγωγή και ουσιαστικά την μετέφερε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η δεύτερη καταστολή το 2017 έκανε εισβολές, αλλά απέτυχε να εξαλείψει την παραγωγή, ωθώντας την και πάλι σε ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές και συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου