Οι Νορβηγοί δωρίζουν στην Ουκρανία σύστημα αεράμυνας

Οι Νορβηγοί δωρίζουν στην Ουκρανία σύστημα αεράμυνας

Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει ένα σύστημα αεράμυνας Mistral στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram.

«Το σύστημα αεράμυνας Mistral είναι ένα αποτελεσματικό όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και το οποίο θα έχει μεγάλο όφελος για την Ουκρανία», είπε ο Gram, προσθέτοντας ότι τα όπλα έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία.

Το σύστημα Mistral έχει βεληνεκές έως και έξι χιλιόμετρα και προορίζεται για χρήση εναντίον αεροσκαφών και ελικοπτέρων που πετούν σχετικά χαμηλά. Η νορβηγική κυβέρνηση δώρισε ολόκληρο το απόθεμα των αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 πυραύλους.

Το σύστημα Mistral είναι ένας τύπος αεράμυνας που οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδίαζαν να αντικαταστήσουν. Ως εκ τούτου, δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για την εθνική επιχειρησιακή ικανότητα η δωρεά των πυραύλων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

«Ο πύραυλος θα καταργηθεί σταδιακά από τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο που θα έχει μεγάλο όφελος για την Ουκρανία. Άλλες χώρες έχουν επίσης δωρίσει παρόμοια οπλικά συστήματα», είπε ο Gram.

Στην ερώτηση του Storting προς τον πρωθυπουργό την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre είπε ότι η Νορβηγία θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

«Θα συνεισφέρουμε περισσότερα», είπε ο Støre, προσθέτοντας ότι η Νορβηγία «συνέβαλε με δύο παραδόσεις M72, υπάρχει τώρα μια παράδοση με το σύστημα Mistral, και έχουμε και άλλες αξιολογήσεις που γίνονται τώρα, αλλά δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό».

Τα νέα έρχονται αφού η νορβηγική κυβέρνηση αντιμετώπισε κριτική από μέλη των κυβερνώντων κομμάτων ότι ήταν πολύ αργή στην υποστήριξη της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα εναντίον της Ρωσίας.

«Η Νορβηγία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Πηγαίνει πολύ αργά και είναι πολύ λίγο», είπε η Ola Elvestuen του Φιλελεύθερου Κόμματος στο VG.

Η αντιπολιτευόμενη συντηρητική Ine Eriksen Søreide είπε ότι το κόμμα της έδωσε πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση για να δωρίσει το σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι γρήγορη στις αποφάσεις της και να έχει την υποστήριξη των Συντηρητικών για να παρέχει βαρύτερα αμυντικά όπλα», είπε στο Politisk kvarter στο NRK.

Πηγή: Euractiv.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου