Η Ελλάδα στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας

Η Ελλάδα στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας

Οι εμπορικές συναλλαγές της Αλβανίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αντιπροσώπευαν το 60,9% του συνολικού όγκου συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών της χώρας (INSTAT), την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2022, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 73% των συνολικών εξαγωγών και οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών εισαγωγών. Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι είναι η Ιταλία με 31,8% του όγκου, η Τουρκία με 8,3%, η Γερμανία με 7,0% και η Ελλάδα με 6,6%.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία (54,5%), το Κοσσυφοπέδιο (52,0%) και η Γερμανία (123,3%). Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη πτώση είναι: η Ισπανία (66,8%) και η Τουρκία (19,7%).

Όσον αφορά τις χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αυτές είναι η Ιταλία (12,7%), η Τουρκία (52,7%) και Κίνα (9,1%). Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εισαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι οι ΗΠΑ (20,2%) και η Ελβετία (29,4).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου