Αυστρία και Γερμανία ζητούν άμεσες διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια

Αυστρία και Γερμανία ζητούν άμεσες διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Αυστριακός ομόλογός του Καρλ Νεχάμερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω διαφαινόμενων απειλών από τη Ρωσία.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επέστησαν την προσοχή στη σημασία της εύρεσης συμμάχων για τη συνεργατική ευρωπαϊκή πολιτική σε όλο τον κόσμο – αλλά και στην Ευρώπη. «Ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη. Αυτό τώρα πρέπει επίσης να το ζήσουμε», είπε ο Νεχάμερ.

«Καλούμαστε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε και θα στηρίξουμε την περιοχή στη γειτονιά μας συνολικά», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα και ανοιχτά στην επιρροή τρίτων», είπε.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να κλιμακώνεται, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ έχουν γίνει κρίσιμες για την Ουκρανία, αλλά και για τις γειτονικές περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από την εισβολή.

Μια τέτοια επιρροή αναμένεται ξεκάθαρα να προέλθει από τη Ρωσία, αλλά και από την Κίνα, σύμφωνα με τον Νεχάμερ, λέγοντας πως είναι γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις γρήγορα και να προσφερθεί πραγματικά στους ανθρώπους σε αυτές τις χώρες μια γόνιμη προοπτική.

Η στρατηγική που θέλουν να ακολουθήσουν η Αυστρία και η Γερμανία είναι να κινητοποιηθούν για ευρύτερη έγκριση της ένταξης των χωρών.

«Από την άποψή μου, φαίνεται επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση, ειδικότερα, έχει για άλλη μια φορά μαζικά αυξήσει την προθυμία όλων να εργαστούν μαζί εδώ», κατέληξε ο Γερμανός καγκελάριος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου