Roth: Η Αλβανία έτοιμη για την Α' Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ

Roth: Η Αλβανία έτοιμη για την Α' Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Taulant Balla.

Ο Balla, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας του αλβανικού κοινοβουλίου, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Michael Roth, όπως μεταδίδει το ΑΤΑ.

Κατά τη συνάντηση, ο Balla και ο Roth συζήτησαν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, όπου δόθηκε έμφαση στην άμεση διεξαγωγή της Α' Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία, η οποία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε.

Επίσης, συζήτησαν το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο και τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, που επιβάλλει μια στενότερη σχέση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Μπάλα, ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε τη σαφή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που καλωσόρισα τους φίλους μου από την Αλβανία και που μου έδωσαν την ευκαιρία να τονίσω τη σαφή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις τελευταίες εξελίξεις, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την αξιοπιστία της στην περιοχή. Είναι καιρός να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό.

Αυτό είναι το μήνυμά μου όχι μόνο στους φίλους και τους εταίρους μας στην Αλβανία, αλλά και στους φίλους και συναδέλφους μας στις Βρυξέλλες, και ελπίζω ότι με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να τηρήσουμε ξανά τις υποσχέσεις μας», είπε ο Roth.

« Έχουμε επίγνωση των σημαντικών θετικών εξελίξεων στην περιοχή, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μένουν πολλά να γίνουν, αλλά η Αλβανία είναι έτοιμη. Για την ΕΕ, μια σαφής και αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και προς το συμφέρον μας, διότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς μηχανισμούς σταθεροποίησης. ειρήνη και εκδημοκρατισμός, η περιοχή και αυτές οι χώρες, ιδίως η Αλβανία, ανήκουν στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παρεμποδίσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο Roth είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια πολύ μεγάλη τραγωδία και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι υποχρέωσή της.

«Και αν προωθήσουμε μια πρόσκληση στην Ουκρανία, δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Αλβανία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Οι φίλοι μας στα Δυτικά Βαλκάνια περίμεναν πολύ, πάρα πολύ. Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις γιατί εάν η ΕΕ δεν είναι ορατή, ενεργή και με αρκετή φωνή, άλλα αυταρχικά καθεστώτα θα γεμίσουν το κενό. Αυτό αφορά τους Ρώσους, ειδικά στη Σερβία, την Κίνα ή την Τουρκία, και αυτό δεν είναι απολύτως προς το γερμανικό ή το ευρωπαϊκό συμφέρον», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου