Τζάτσκα: Η Αλβανία σέβεται πλήρως τα μειονοτικά δικαιώματα

Τζάτσκα: Η Αλβανία σέβεται πλήρως τα μειονοτικά δικαιώματα

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα δήλωσε χθες ότι η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Europol.

Στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η Τζάτσκα είπε ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία συνάντηση των δύο κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες στη 13η συνάντηση, στις 15 Οκτωβρίου 2018 και πως έχουν συμβεί πολλά μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας.

«Η αλβανική κυβέρνηση είναι περήφανη για τη στενή συνεργασία με το Κοινοβούλιο, ακόμη και μέσω ενός αφοσιωμένου κυβερνητικού υπουργείου. Είμαι επίσης ευγνώμων για τον σημαντικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στις εργασίες που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ατζέντα και για τη συνεργασία, αλλά και την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων από το Κοινοβούλιο» τόνισε η Αλβανίδα Υπουργός.

Επίσης πρόσθεσε ότι, από τότε, το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2020 και επίσης έλαβαν αρκετές διαδοχικές αξιολογήσεις από την Επιτροπή ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, είπε πως η Αλβανία εφαρμόζει διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε πως έχουν εκδοθεί 9 καταστατικοί νόμοι σε εφαρμογή του νόμου πλαισίου του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, η Τζάτσκα τόνισε ότι, η Αλβανία συνέχισε να συμμετέχει εποικοδομητικά σε διάλογο με τις γειτονικές χώρες για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, η ίδια δήλωσε πως έχει ενισχύσει τη δέσμευσή της σε μια σειρά από πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, όπως η Διαδικασία του Βερολίνου, η Πρωτοβουλία των «Ανοικτών Βαλκανίων», η προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και επί του παρόντος η προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και της Προεδρίας της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο, όπου οι προτεραιότητές εστιάζονται στη νεολαία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας έχει ήδη δείξει την κούραση των πολιτών στην περιοχή. Δεδομένου ότι η διαδικασία ένταξης έχει παραμείνει ουσιαστικά αδιέξοδη, ο σκεπτικισμός του κοινού έχει αυξηθεί. Όπως ανέφερα, η βούληση της κυβέρνησής μας να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις παραμένει ακλόνητη και η ιστορία των επιτευγμάτων της Αλβανίας είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν αναζητούμε δικαιολογίες, αλλά πράξεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πέρα από δηλώσεις και λόγια. «Τα περισσότερα κράτη μέλη πιστεύουν ότι η μοίρα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται με το τρέχον στάδιο της ολοκλήρωσης και οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα από κοινού: τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, ανέφερε πως η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διακυβευόταν εάν η ΕΕ έχανε την επιρροή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση που δεν επιδείκνυε την ικανότητά της ώστε να σκέφτεται στρατηγικά.

Ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να ζει την δική του ουτοπία και να προωθεί προς τα έξω την σιγουριά του «πετυχημένου» έργου της, επιμένοντας πως ο σεβασμός των Ελλήνων της μειονότητας, είναι όχι μόνο σίγουρος, αλλά και σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα οι κατάφωρες παραβιάσεις τους, είναι εμφανέστατες σε κάθε πτυχή της Ελληνικής – μειονοτικής κοινωνίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου