Βρυξέλλες: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για Σερβία και Κόσοβο

Βρυξέλλες: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για Σερβία και Κόσοβο

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση των Βρυξελλών, όπου σύμφωνα με την ΕΕ θα συζητηθούν η εφαρμογή των μέχρι τώρα συμφωνιών και τα μεταξύ τους εκκρεμεί ζητήματα.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη (16.11) στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τον διάλογο, αν και ήδη υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται αυτή τη φορά.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι στον νέο γύρο συναντήσεων των επικεφαλής διαπραγματευτών Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μπέσνικ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς, συζητείται η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι, «θέματα συζήτησης στη διμερή συνάντηση θα είναι το θέμα των αγνοουμένων, η ενέργεια και η ελεύθερη κυκλοφορία», ενώ η ημερομηνία για πιθανή συνάντηση για διάλογο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των ηγετών εξαρτάται από την πορεία της διαδικασίας και τη συμφωνία σε θέματα σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών».

Από την άλλη, από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, γίνεται γνωστό ότι στη συνάντηση της 16ης Νοεμβρίου το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία.

Από πλευράς τους οι αρχές της Πρίστινα είναι κατηγορηματικές κατά της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία, όπως ζήτησε η επίσημη «Ένωση Εκτελεστικών Εξουσιών» του Βελιγραδίου, αναφερόμενη στην βασική συμφωνία που υπογράφηκε το 2013 μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι είπε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στη DW ότι «το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου δεν επιτρέπει τη σύνδεση για εθνοτικούς λόγους» και ότι τη συμφωνία του 2013, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου την ενέκριναν εκτάκτως υπό πίεση όπου υπήρχε έλλειψη διαφάνειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσις δήλωσε προχθές στο Βελιγράδι ότι «το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να σχηματίσει τον Σύνδεσμο όπως έγινε στις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, οι επίσημες Βρυξέλλες που μεσολαβούν στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, αλλά και οι ΗΠΑ, προτρέπουν συνεχώς τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική τελική συμφωνία που θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα.

Επί του παρόντος, ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ είναι ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ήταν επίσημα απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Επισκέφτηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επισκέπτεται το Μαυροβούνιο, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Κόσοβο και τη Σερβία.

Τέλος, τα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν ότι ο μη προγραμματισμός της επίσκεψης Εσκομπάρ σε Πρίστινα και Βελιγράδι μπορεί να θεωρηθεί ως μήνυμα για τη μη πρόοδο του Κοσόβου και της Σερβίας στον διάλογο των Βρυξελλών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου