EE και Κόσοβο σε διαφωνία για τα συμφωνηθέντα με την Σερβία

EE και Κόσοβο σε διαφωνία για τα συμφωνηθέντα με την Σερβία

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναμένουν από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος είπε στο BBC ότι δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό του Συνδέσμου Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Στάνο είπε ότι κατ' αρχήν δεν σχολιάζει τις δηλώσεις «τρίτων».

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Πρέπει να σεβαστούμε τη συμφωνία και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών», είπε ο Στανό.

Από πλευράς του ο Κούρτι σε συνέντευξή του στο BBC, είπε ότι με τη δημιουργία του Συνδέσμου θα δημιουργηθεί «κάτι παρόμοιο με τη Δημοκρατία Σέρπσκα στο Κοσσυφοπέδιο», άρα δεν θα επιτρέψει «να επαναληφθεί η Βοσνία στο Κόσοβο».

Η Δημοκρατία της Σέρπσκα, που κατοικείται από Σερβική πλειοψηφία, είναι μία από τις δύο οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η άλλη οντότητα είναι η Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ, κατέληξαν σε συμφωνία για την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία το 2013.

Δύο χρόνια αργότερα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια πρόσθετη συμφωνία για την ίδρυσή του, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσε ότι οι αρχές για αυτό δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η σερβική πλευρά επιμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και η ΕΕ έχει ζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ωστόσο ο Κούρτι, δήλωσε ότι στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να υπάρξει «μονοεθνική ένωση», πράγμα που στην ουσία είναι αντίθετο με την πραγματικότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου