Παρέμβαση Β. Μεϊμαράκη στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία των Δ. Βαλκανίων

Παρέμβαση Β. Μεϊμαράκη στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία των Δ. Βαλκανίων

Τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παρακάτω αναλυτικά η παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η ανταλλαγή απόψεων, που έγινε σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, ενισχύει το ρόλο της Ένωσης στην περιοχή, η οποία ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από αστάθεια και πολιτικές ανακατατάξεις. Σήμερα όμως, φαίνεται ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά στην ενταξιακή τους πορεία και είναι υποχρέωση και καθήκον της ΕΕ να βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία μαζί τους, και να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα βήματα. Και ακόμα περισσότερο τώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσες και στοχευμένες αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διασφαλίσει ότι τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία δεν θα εντάξουν την περιοχή αυτή στη σφαίρα επιρροής τους και πρέπει να δράσουμε δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Και ταυτόχρονα, με τις υπαναχωρήσεις που φαίνεται να έχουμε, αφήνουμε χώρο σε λαϊκίστικες και ακραίες φωνές οι οποίες βρίσκουν έδαφος, είναι αντιευρωπαϊκές και μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις μη αρεστές στην περιοχή.

Στόχος μας είναι, να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και θα πληρούνται όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις που έχει και πρέπει να έχει η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ. Γιατί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και αυστηρές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο σεβασμός των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αρχή της καλής γειτονίας και η πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, είναι αδιαπραγμάτευτα!»

Απέτυχε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για...
Η Έκθεση προόδου της ΕΕ για την Αλβανία και τα δικ...
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Κυριακή 05/12/21, 07:44

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη