Η Βουλγαρία θα αλλάξει την στάση της απέναντι στα Σκόπια αλλά υπό όρους

Η Βουλγαρία θα αλλάξει την στάση της απέναντι στα Σκόπια αλλά υπό όρους

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ δήλωσε πως επιδιώκει μια λύση με τα Σκόπια στο άμεσο μέλλον. Ο ίδιος Δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μεταφερθεί στην ΕΕ και ότι χρειάζεται εστίαση στον διάλογο.

«Αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών δεν πρέπει να επιτρέπεται να μεταφερθεί στην ΕΕ. Η Βουλγαρία πρέπει να επικεντρωθεί στον συνεχή διάλογο και τις επαφές με τις αρχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για να αναζητήσουμε μια λύση στο όνομα του κοινού μας μέλλοντος», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ταφούμε στο παρελθόν, αλλά να αναζητήσουμε την λύση στο μέλλον».

Επίσης εγγυάται ότι μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, ο διάλογος θα αποκτήσει διαφορετικό νόημα, αλλά αυτή τη στιγμή η θέση της χώρας του σχετικά με το βέτο στις διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη.

«Η Βουλγαρία θέλει έναν κανονικό διάλογο, θέλει να σταματήσει η ρητορική μίσους, καθώς και η εκπαίδευση για μίσος προς την Βουλγαρία. Θέλει επίσης να σταματήσει η κακή μεταχείριση των ανθρώπων που έχουν συνείδηση της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, αυτά τα πράγματα θα επιλυθούν και θα βρεθεί η σωστή φόρμουλα, δήλωσε ο Γιάνεφ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Απομένουν τρεις μήνες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, που σηματοδοτεί το τέλος της Σλοβενικής Προεδρίας στην ΕΕ, η οποία απαιτεί σαφώς το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων και τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης εντός αυτού του έτους.

Τον Ιούνιο, το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια, «έκαψε» την Αλβανία και εάν η τρίμηνη παραμονή δεν αλλάξει ξανά, τότε δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ούτε φέτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου