Ως Τούρκους και Αλβανούς καταγράφουν τους Ρομά στην απογραφή των Σκοπίων

Ως Τούρκους και Αλβανούς καταγράφουν τους Ρομά στην απογραφή των Σκοπίων

Το πολιτικό κίνημα – AVAYA στα Σκόπια τις τελευταίες δέκα ημέρες σημειώνει σοβαρές παρατυπίες, πιέσεις και χειρισμούς στην κοινότητα των Ρομά κατά τη διεξαγωγή της απογραφής στην χώρα.

Αυτοί οι χειρισμοί γίνονται σε μέρη όπου ζουν οι Ρομά και σε περιοχές όπου υπάρχει κυρίαρχος πληθυσμός άλλων εθνικών κοινοτήτων.

Οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από την επιτόπια παρακολούθηση σε αρκετούς κρίσιμους δήμους, ενώ μέλη του τουρκικού κινήματος φέρονται να περπατούν με τους απογραφείς σε γειτονιές και νοικοκυριά των Ρομά, κυματίζοντας τουρκικές σημαίες κατά τη διάρκεια της «στατιστικής επιχείρησης».

Η SSO αντέδρασε επίσης σε αυτή την υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες αν η απογραφή σε αυτά τα μέρη έχει επαναληφθεί και αν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες διαδικασίες εναντίον των εμπλεκομένων.

Ακόμη ένας απογραφέας είπε ότι δεν υπάρχει εθνικότητα Ρομά στο ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Παρόμοιες ενέργειες παρατηρήθηκαν και στο Τέτοβο, αλλά και σε άλλες πόλεις των Σκοπίων όπου κυριαρχούν Αλβανοί.

Μια γενική παρατήρηση σε όλους τους δήμους είναι ότι οι απογραφείς πήραν μόνο ένα δελτίο ταυτότητας χωρίς να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την εθνική ταυτότητα των πολιτών.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα υποδεικνύουν μια σειρά παρατυπιών, πιέσεων και χειρισμών που επισημαίνουν ότι η SSO δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της διεξαγωγής της απογραφής επειδή οι δημοτικές επιτροπές απογραφής ελέγχουν τη διαδικασία μέσω των εκπαιδευτών και των απαριθμητών.

Το εν λόγω κίνημα ανάφερε επίσης να ότι οι παραπάνω περιπτώσεις, ειδικά με τη λήψη μόνο ταυτότητας, συμβάλλουν στην ταχεία εφαρμογή της απογραφής πληθυσμού, η οποία τελικά έχει ως αποτέλεσμα την ποσότητα και όχι την ποιότητα της συλλογής δεδομένων.

Τούρκοι και Αλβανοί φαίνεται να έχουν επιδοθεί σε μια σοβαρή αλλοίωση των πληθυσμιακών στοιχείων με σκοπό να ωφεληθούν οι ίδιοι και οι δικές τους εθνικές ομάδες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου