Στην κρητική γη αναπαύεται από σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην κρητική γη αναπαύεται από σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην κρητική γη αναπαύεται από σήμερα ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και ιδεολόγος Μίκης Θεοδωράκης, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του Γιάννη, εκπληρώνοντας την τελευταία του επιθυμία να ταφεί πλάι τους στο χωριό τους τον Γαλατά Χανίων.

Μια εμβληματική φυσιογνωμία που συγκέρασε την ιδεολογία του με τον πατριωτισμό και την αγάπη του για τον άνθρωπο, με έντονα βιώματα προσφυγικά και χριστιανικά, τα οποία όπως αποκάλυψε σε παλαιότερή του συνέντευξη, τον ακολουθούσαν για όλη του την ζωή.

Έντονη ήταν επίσης η κριτική του απέναντι στο άδικο, όπου ο ίδιος πρωτοστάτησε στην καταπολέμησή του, τόσο σε πορείες, όσο και σε συλλαλητήρια που είχανε σκοπό τους τον αγνό πατριωτισμό.

Με πνεύμα ελληνορθόδοξο και με τραγούδια βγαλμένα ακόμη και μέσα από την βυζαντινή υμνογραφία, στήριξε τον αγώνα όλων των Ελλήνων για την μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων.

«Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία έχουν πετρέλαια, πυραύλους και όπλα, το ίδιο και η Γαλλία με την Γερμανία. Από την άλλη εμείς δεν έχουμε τίποτε από αυτά. Εκείνο που μας μένει και δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα, είναι ο Ελληνισμός μας», είχε δηλώσει ο ίδιος.

«Αγωνιστήκαμε κατά των Ιταλών και άλλων κατακτητών που ήρθαν να μας σκλαβώσουν και σήμερα μας λένε φασίστες και σοβινιστές, ενώ δεν είμαστε τέτοιοι. Έχουμε βιώματα και εμπειρίες που δεν σβήνονται από την μνήμη μας», είχε προσθέσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει, τον οικουμενικό ελληνισμό.

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες στεριώνουν στην μνήμη του λαού, όταν αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας και δεν φυλακίζουν τα τάλαντά τους σε καμία ιδεολογία. Ο Μίκης Θεοδωράκης, όντως υπήρξε ένας αγωνιστής της (πατριωτικής) Αριστεράς, ωστόσο κατάφερε να αγαπηθεί και να στηρίξει τους πάντες, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και να θέσει το πνεύμα του στα θεμέλια μιας εν δυνάμει νέας Ελλάδας που θα μπορούσε να ζήσει καλλιεργώντας τις αξίες του ελληνικού πνεύματος!

Αιωνία του η μνήμη!

Γιώργος Γκοτζιάς

Τραγωδία στα Σκόπια με 14 νεκρούς από φωτιά που ξέ...
Ο Ντέιβιντ Λέγκα καλεί την Αλβανία να καταπολεμήσε...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, 18:16

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη