Νέα προβλήματα με τα rapid test στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Νέα προβλήματα με τα rapid test στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Σύμφωνα με μαρτυρίες από Βορειοηπειρώτες που από χθες επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, φαίνεται να τους έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με μια νέα αλλαγή στα μέτρα εισόδου στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Αλβανία.

Αν και μέχρι πρότινος οι πολίτες μπορούσαν να περάσουν με ένα απλό rapid test (48 ωρών), τώρα οι ελληνικές αρχές φαίνεται να ζητούν μοριακό test (PCR) 72 ωρών λέγοντας πως δεν τους καλύπτουν τα rapid.

Οι επίσημες ανακοινώσεις (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 46216 – ΦΕΚ Τεύχος B' 3195/21.07.2021) σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, αναφέρουν:

Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) βα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο με PCR και εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test, ββ).

Το πρόβλημα

Όπως έγινε γνωστό από τις πρώτες στιγμές όπου δημοσιεύθηκε η οδηγία για αναγνώριση rapid test στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Αλβανία δεν έχει δώσει την απαραίτητη εξουσιοδότηση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την διενέργεια του τεστ. Πρακτικά λοιπόν τα μόνα τεστ που αναγνωρίζονται είναι αυτά που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία της Αλβανίας.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι πως για διενέργεια μοριακού τέστ, έχουν δοθεί εξουσιοδοτήσεις. Επομένως το υπουργείο υγείας της Αλβανίας θεωρεί πως τα ιδιωτικά διαγνωστικά πληρούν τις προδιαγραφές να διεξάγουν μοριακό τεστ και δεν τις πληρούν για το απλό rapid.

Πάντως και η Ελλάδα οφείλει να ορίζει διευκολύνσεις οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι παράλογο να εισάγει την λύση του rapid test ενώ αυτό δεν είναι εφικτό. Οι ελληνικές αρχές στην Αλβανία οφείλουν να έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει και ποιες λύσεις είναι ρεαλιστικές.

Όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση ξεστοκαρισμα των μοριακών τεστ στην Αλβανία, είναι σε πλήρη εφαρμογή με την συνοχή της κυβέρνησης.

Μέχρι νεωτέρας και για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, προτείνουμε σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, να κάνουν για ακόμη μια φορά μοριακό τεστ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου