Η Αλβανία στις τέσσερεις χώρες με τους λιγότερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη

Η Αλβανία στις τέσσερεις χώρες με τους λιγότερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη

Ο φόβος για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του COVID – 19, ώθησε όλες τις πολιτείες να επιταχύνουν τα ποσοστά εμβολιασμού ως τον μοναδικό τρόπο για να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο κύμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Worldindata, η Ευρώπη έχει εμβολιάσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον το 44,4% του πληθυσμού (32,2% πλήρως, ενώ το 12,2% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου), με τα δεδομένα να ενημερώνονται συνεχώς από τις 12 Ιουνίου.

Το ρεκόρ στην Ευρώπη τηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερικό εμβολιασμό του 68% του πληθυσμού, εκ των οποίων το 51,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το άλλο 16,3% έχει λάβει την μία δόση.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του αριθμού των εισαγόμενων στα νοσοκομεία, που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα.

Σύμφωνα με ανάλυση της μονάδας δημόσιας υγείας της Αγγλίας, το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι 96% αποτελεσματικό και στις 2 δόσεις του, με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca να κυμαίνεται στα ίδια ποσοστά.

Στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη είναι το Βέλγιο, με 66% του πληθυσμού μερικώς εμβολιασμένο (43% και με τις δύο δόσεις). Ακολουθεί η Ολλανδία με 65% (39% πλήρως εμβολιασμένος).

Η Αυστρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ευρώπη, που έχει εμβολιαστεί πλήρως, με περίπου 54% του συνόλου.

Η Ιταλία έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 59% του πληθυσμού (39% έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία).

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 50,5% του πληθυσμού, με σχεδόν το 42% να έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο εμβολιασμός στην Αλβανία υστερεί

Η Σερβία εξακολουθεί να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή, αν και τα ποσοστά έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό για τον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό, με το 38% του συνόλου (40% μερικώς).

Το Μαυροβούνιο, το οποίο ξεκίνησε τον εμβολιασμό αργότερα από ότι η Αλβανία έχει κινηθεί γρηγορότερα, εμβολιάζοντας πλήρως το 23% του πληθυσμού, ενώ ένα άλλο 2,3% έλαβε μια δόση (25,2% συνολικά).

Από πλευράς της η Αλβανία έχει επιβραδύνει τον ρυθμό εμβολιασμού. Από τις 12 Ιουνίου, μόνο το 20,5% του πληθυσμού εμβολιάστηκε εν μέρει, ενώ μόνο το 15,2% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις και το 5,3% έλαβε μόνο τη μία.

Τα Σκόπια έχουν επίσης εμβολιάσει εν μέρει περίπου το 20% του πληθυσμού τους (περίπου 12% και τις 2 δόσεις).

Στη συνέχεια, πίσω στα ποσοστά στην Ευρώπη παραμένει η Βουλγαρία (14,2% εμβολιάστηκε τουλάχιστον με τη μία δόση), το Κοσσυφοπέδιο (9,4%), η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (9,3%).

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της παραλλαγής Δέλτα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό. Οι Financial Times γράφουν ότι η υψηλή δόση αποτελεσματικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα και περισσότερο από το μισό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, αντικατοπτρίζεται στο τρέχον ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με Covid-19, που ανέρχεται στο 0,085%. Είναι 20 φορές χαμηλότερο, σύμφωνα με τον Meaghan Kall, επιδημιολόγο στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, οι Ρώσοι που παρασκευάζουν το Sputnik V δήλωσαν ότι είναι «πιο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα», ωστόσο δεν παρείχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους.

Από την άλλοι, οι Κινέζοι επιστήμονες αναφέρουν ότι ορισμένα κινεζικά εμβόλια βρέθηκαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τις μελέτες. Ο εκπρόσωπος της Sinovac, Liu Peicheng, δήλωσε στο Reuters ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που βασίζονται σε δείγματα αίματος από αυτά που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο έδειξαν τριπλάσια μείωση στην εξουδετερωτική επίδραση στην Δέλτα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου