Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία

Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία

Τη στάση της απέναντι στην Αλβανία και στην ευρωπαϊκή της πορεία, φαίνεται πως άλλαξε η Ολλανδία δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ολλανδικό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επιτέλους την έναρξη των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι «η Αλβανία έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο για να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την ΕΕ».

Σε αντίθεση με πριν την προ διετίας άρνησή της, η Ολλανδία υποστηρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος, με ορισμένους από τους πολιτικούς που είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στην ένταξη της Αλβανίας, να τονίζουν πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς». Ακόμη προσθέτουν ότι η νέα διαδικασία προσχώρησης είναι «απαραίτητη».

Μετά από αυτήν τη θετική στάση που εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση, αλλά και τις δηλώσεις των αρχηγών διπλωματών χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, φαίνεται πως η Αλβανία θα ανοίξει το δρόμο της στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 Ιουνίου για το άνοιγμα το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα ακολουθήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως φαίνεται η Αλβανία που ακόμη στο εσωτερικό της μαστίζεται από την εγκληματικότητα, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την θεσμική διαφθορά, προχωρά ακάθεκτη προς το ευρωπαϊκό της «όνειρο». Ωστόσο μια ευρωπαϊκή πορεία, προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου