Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας στην Αλβανία τόνισε ο Roth

Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας στην Αλβανία τόνισε ο Roth

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν ανησυχεί εάν η έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης στην ΕΕ αποτύχει για τρίτη φορά.

Ο Ράμα δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χώρα του να μην μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ τον Ιούνιο, επειδή όπως αναφέρει η κυβέρνησή του έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες και το ζήτημα εξαρτάται τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες Πέμπτη 27 Μαΐου με τον Γερμανό Υπουργό Ευρώπης Michael Roth, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη να αναγνωρίσει η ΕΕ τα επιτεύγματα της Αλβανίας ξεκινώντας συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.

"Εάν η πόρτα δεν ανοίξει, δεν θα ανησυχώ καθόλου όπως ήμουν όταν δεν άνοιξε την πρώτη και δεύτερη φορά", δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για την ίδια την Αλβανία και όχι για τις Βρυξέλλες.

Ο ηγέτης της ΕΕ αρνήθηκε δύο φορές να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αλβανία, παρά τις επανειλημμένες θετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Μάρτιο του 2020, συμφώνησαν σε μια πολιτική απόφαση για την έναρξη συνομιλιών, αλλά έθεσαν αρκετές προϋποθέσεις για να συναντηθεί η Αλβανία πριν από την πραγματική συνεδρίαση.

Η Αλβανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λένε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Roth τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας και για τις δύο χώρες να ξεκινήσουν συνομιλίες τον Ιούνιο, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα μπορούσε να αποσυνδέσει την Αλβανία από τη Βόρεια Μακεδονία δίνοντας το πράσινο φως μόνο στην Αλβανία, ο Ράμα απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΕ και δεν μπορεί να προβλέψει την τελική απόφαση της Βουλγαρίας.

Επιπλέον, ο Ράμα κατηγόρησε την ΕΕ για την άρση του καθεστώτος βίζα με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο παραμένει η μόνη χώρα στην περιοχή με περιορισμούς κυκλοφορίας.

Υπονοώντας την αντιπολίτευση, ο Ράμα κάλεσε τους Αλβανούς να μην επικρίνουν τη χώρα κατά την επικοινωνία τους με ξένους.

Ο Γερμανός υπουργός ταξίδεψε στην Αλβανία, μετά από επίσκεψη στη στα Σκόπια την Τετάρτη, όπου έδωσε το ίδιο μήνυμα υποστήριξης για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα ορίσουν ημερομηνία για την πρακτική έναρξη της ενταξιακής συζήτησης στην ΕΕ για τις δύο χώρες. Η πρόοδος των Σκοπίων, που ήδη τους έχει ασκηθεί βέτο από τη Βουλγαρία και αφορά αντιρρήσεις σε θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας. Ωστόσο η Γερμανία πιέζει για μια κοινή θετική απόφαση και για τις δύο χώρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου