Πόσα χαστούκια "κέρασε" η Ζαχάροβα τον Ερντογάν;

Πόσα χαστούκια "κέρασε" η Ζαχάροβα τον Ερντογάν;

Σκληρή απάντηση σε Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι ουσιαστικά είπαν ότι ήθελε ο Ερντογάν για τους Τάταρους της Κριμαίας και την κατάληψη εδαφών στον Καύκασο από την τσαρική Ρωσία, έδωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μαρία Ζαχάροβα αμφισβήτησε τον ρόλο της Τουρκίας ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων και διαμήνυσε ότι η Μόσχα καλεί την Άγκυρα να αλλάξει ρότα στο θέμα.

Προσφάτως Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «προκλήσεις και συνέπειες του εκτοπισμού» που αντιμετωπίζει ο τατάρικος πληθυσμός στη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και για «κατάληψη από την τσαρική Ρωσία, πριν 157 χρόνια» εδαφών που ανήκαν στους λαούς του Καυκάσου. Τα θέματα αυτά όμως, τα έχει ανακινήσει ο ίδιος ο Ερντογάν.

Το θέμα των Τατάρων άνοιξε μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ ο Ερντογάν βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Εκεί ήταν που ο Τσαβούσογλου μίλησε για καταπίεση των Τατάρων. Το επανάφερε βέβαια τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την συζήτηση στον ΟΗΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας, όταν, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Τατάρων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τους έκοψε τη φόρα η Ζαχάροβα

Σήμερα πάντως, η Ζαχάροβα αμφισβήτησε ευθέως αυτό το “δικαίωμα” της Τουρκίας και σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο είπε ότι «είναι πολύ αμφίβολος ο ρόλος του τουρκικού κράτους ως “υπερασπιστή” των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, όταν υπάρχουν δικά του άλυτα προβλήματα, που έχουν εθνοτική, γλωσσική και θρησκευτική χροιά».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Άγκυρα πρέπει μόνη της να επιλύσει τα δικά της ζητήματα, ξεκινώντας από τις υποχρεώσεις της» και προειδοποίησε ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, η Μόσχα θα αναγκαστεί να δώσει προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία». Συμπλήρωσε πάντως ότι η Ρωσία δεν θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη και για τον λόγο αυτόν εξέφρασε την ελπίδα, ότι «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα θα την ακούσει (την Μόσχα)».

Η απάντηση της Ρωσίδας εκπροσώπου είναι έκδηλο ότι έχει έναν τελεσιγραφικό τόνο, ενώ όσα είπε στη συνέχεια, δείχνουν ότι η Μόσχα θέλει να κλείσει οριστικά αυτή την συζήτηση. Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, η Μόσχα πιστεύει ότι «για τους Τούρκους πολιτικούς έχει έρθει, προ πολλού, η ώρα να εγκαταλείψουν τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως εργαλείου γεωπολιτικού παιχνιδιού».

Σημείωσε επίσης ότι, συνεχίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Τούρκοι πολιτικοί, ουσιαστικά ο Ερντογάν, «βλάπτουν πρωτίστως τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων». Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη της για τις συνεχιζόμενες, εδώ και χρόνια, προσπάθειες της «επίσημης Άγκυρας», δηλαδή του Ερντογάν, «να αξιοποιήσει την προκατειλημμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με σκοπούς μη εποικοδομητικούς και προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών φιλοδοξιών».

‘Οψιμες τουρκικές ανησυχίες

Και επειδή προφανώς στη Μόσχα έχουν μάθει καλά πλέον πως σκέφτεται και λειτουργεί ο Ερντογάν, η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «επιδεικτική» την σημερινή ανησυχία για τους Τάταρους της Κριμαίας, καθώς «μέχρι το 2014 (χρονιά που έγινε η προσάρτησή της από τη Μόσχα) αγνοούσε πεισματικά τις πολυάριθμες προσφυγές διεθνών οργανισμών κατά της Ουκρανίας σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων αυτού του λαού».

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει για τη Μόσχα την «ευκαιριακή φύση αυτών των ανησυχιών» που, όπως είπε, αφορούν σε «περίπλοκα γεγονότα του 19ου – 20ού αιώνα και δεν έχουν ουδεμία σχέση ούτε με την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, ούτε με την πραγματική κατάσταση στην “Δημοκρατία της Κριμαίας” και τον Βόρειο Καύκασο».

Τέλος αφού τόνισε ότι «η διεθνική και διαθρησκειακή ομόνοια είναι προτεραιότητα της ρωσικής πολιτικής και στην Κριμαία» είπε ότι έχουν εδραιωθεί «ίσα δικαιώματα και προϋποθέσεις» σε όλες τις μειονότητες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική κοινότητα, που εκδίδει και την εφημερίδα “Ταυρική” στην ρωσική και την ελληνική γλώσσα. Κάλεσε δε την Άγκυρα να αλλάξει ρότα και να συζητά με τη Μόσχα για άλλους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Μια καλή εισαγωγή

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έγιναν σε απάντηση ερώτησης Βούλγαρου δημοσιογράφου, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει επίσης θέματα εθνοτικής χροιάς με τα Σκόπια. Αποτελούν όμως της τρίτη “σφαλιάρα” για τον Ερντογάν, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν και την πρόσφατη ήττα του από τον “εχθρό” του, τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι στο Παλαιστινιακό.

Οι σημερινές τοποθετήσεις της Ρωσίδας εκπροσώπου έγιναν όμως την ώρα που ο Ερντογάν εξαπέλυε νέα επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι καταπιέζει τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι γνωστό επίσης, ότι η Άγκυρα θέτει διαρκώς ζήτημα καταπίεσης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την οποία έχει βαφτίσει αυθαιρέτως «τουρκική».

Με αυτές τις πολιτικές όμως, όπως είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, «η επίσημη Άγκυρα βλάπτει πρωτίστως τις μειονότητες». Όλα όσα είπε πάντως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή εισαγωγή για την συζήτηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Σότσι, απέναντι από την Κριμαία, ο Νίκος Δένδιας με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ.

Πηγή: Βαγγέλης Σαρακινός / slpress.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου