​Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μέχρι στιγμής το Κόσοβο

​Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μέχρι στιγμής το Κόσοβο

Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου "παραμένει αμετάβλητη", αλλά η Ελλάδα υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή πορεία του και σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία ελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας, δήλωσε η Επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου στην Πρίστινα Χρυσούλα Αλειφέρη.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδραίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και του κράτους δικαίου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

"Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής για όλους τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Πρίστινα, καθώς και του διαλόγου που μεσολαβεί η ΕΕ μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου", δήλωσε η Αλειφέρη.

Επίσης η αξιωματούχος της Αθήνας κάλεσε τη νέα Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως αυτή η ημερομηνία θα καθοριστεί εγκαίρως.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο διατηρεί εν ενέργεια Προξενικό Γραφείο στην Πρίστινα. Εκτός από την Ελλάδα, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αναγνωριστεί από άλλα μέλη της όπως η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Πρίστινας και της επίσημης Αθήνας, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς και επίσης υποστηρίζει την απόφαση για την απελευθέρωση της βίζας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου